Utrecht krijgt vijf nieuwe provinciebestuurders

De vijf fractievoorzitters tijdens de presentatie van het coalitieakkoord.
De vijf fractievoorzitters tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. © RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT/LEERDAM - Het provinciale provincieakkoord is rond en vijf nieuwe gedeputeerden gaan ermee aan de slag. Dat het vier mannen en een vrouw zouden zijn, wisten we al. Maar dit zijn dan de nieuwe gezichten die de provincie Utrecht gaan besturen:
Hanke Bruins Slot is de vrouw die namens het CDA in de nieuwe coalitie zit. De politica is geen onbekende want ze is al jaren actief in Den Haag. De 41-jarige Bruins Slot zat negen jaar in de Kamer en groeide daar uit tot een van de steunpilaren van de CDA-fractie.
De voormalige legerofficier boog zich de afgelopen jaren in de Kamer vooral over Defensie, volksgezondheid en sport. Als gedeputeerde gaat zij zich richten op de terreinen bestuur, natuur, landbouw, toerisme, bodem, water en sport. Ze was overigens vandaag niet aanwezig tijdens de presentatie van het coalitieakkoord.

DE MANNEN

D66'er Robert Strijk is ook een van de nieuwe provinciebestuurders. Hij gaat de komende vier jaar over economie, financiën en Europa. Op dit moment is hij nog waarnemend burgemeester van Zwijndrecht.
Huib van Essen van GroenLinks is gedeputeerde op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, omgevingsvisie, energietransitie en klimaat. Ook hij is geen vreemde in de Utrechtse politiek; hij is fractievoorzitter van GroenLinks.
De PvdA schuift Rob van Muilekom naar voren. Ook hij is nu fractievoorzitter maar de komende jaren gaat hij over wonen, binnenstedelijke ontwikkeling, sociale agenda, cultuur en erfgoed, milieu en organisatie
Arne Schaddelee van de ChristenUnie maakt het bestuurdersteam compleet. Hij ruilt zijn functie als fractievoorzitter in en gaat zich focussen op de gebieden mobiliteit, vergunningverlening, toezicht en handhaving, communicatie en participatie.
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is ook blij met deze stap:
Provinciale Staten van Utrecht besluiten in de vergadering van woensdag 5 juni 2019 over de voordrachten.
Arne Schaddelee (CU), de nieuwe Gedeputeerde van Mobiliteit, Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, Communicatie en Participatie
Rob van Muilekom (PvdA), Gedeputeerde van Wonen, Binnenstedelijke Ontwikkeling, Sociale Agenda, Cultuur en Erfgoed, Milieu en Organisatie.
Marc de Droog (D66), onderhandelaar en fractievoorzitter van de partij over het nieuwe provinciebestuur
Derk Boswijk (CDA), onderhandelaar en fractievoorzitter van de partij over de nieuwe coalitie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.