RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sleepbootkapitein Jan: "Ik werd op slag verliefd op de kont"

1/2
VIANEN - In Vianen worden de komende dagen de sleepbootdagen gehouden. Ook kapitein Jan Verhoef ligt er met zijn geliefde boot: de Ger-Ant.

"Een sleepboot prikkelt het oog. Alleen die kont al. Niet voor niets worden de sierlijke lijnen met die van een vrouw vergeleken.Soms delft de vrouw daarbij zelfs het onderspit. Ooit een vrouw met een mooie zeeg gezien?"

Het zijn de woorden van schrijver Midas Dekker over zijn liefde voor de sleepboot. Kapitein Jan Verhoef haalt het artikel uit het jubileumboek van Vereniging de Motorsleepboot graag aan wanneer hij praat over zijn eigen sleepboot.

Ook hij is ooit verliefd geworden op het silhouet van een sleepboot. "Hij heeft een korte en gedrongen bouw. Bovendien vind ik de zogenoemde geveegde kont aantrekkelijk: de achterkant heeft de vorm van een ei en de voorkant is juist steil", zegt Verhoef. "Toen ik 'm zag liggen in Vianen zo'n vijftien jaar geleden, was ik op slag verliefd op de kont. Ik heb 'm in een opwelling gekocht, maar ik zeg altijd: het is een van m'n beste opwellingen geweest."

SLEEPWERK OP DE MAAS
De sleepboot van Verhoef is 85 jaar oud en heeft vroeger dienst gedaan in Limburg. "Hij werd ingezet voor sleepwerk op de Maas", vertelt hij. "De steenkolenmijnen waren toen nog open en alle steenkool moest naar Maasbracht gebracht worden."

Vroeger was een motor een duur en zeldzaam bezit. Vrachtschepen scoorden de vracht, maar hadden vaak geen motor. Op de schippersbeurs zochten ze dan een kapitein met een sleepboot om hun eigen schip te laten slepen.

Tegenwoordig heeft Verhoef de sleepboot vooral voor de hobby. "Mijn vrouw en ik varen er veel mee door Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Frankrijk. We hebben er veel plezier van." Naar het geluid van de motor kan Verhoef uren luisteren. "Dat gaat zo van: getak-getak-getak. Het is net muziek, een prettig geluid dat je gemakkelijk de hele dag aan je hoofd kunt hebben."

TROTS
Verhoef is trots op zijn sleepboot, zeker nadat hij vorig jaar de titel Sleepboot van het Jaar heeft gewonnen. Hij vertelt: "Mijn boot is heel authentiek. Veel is nog in originele staat. Daar is altijd veel aandacht aan besteed. Zo is de stuurhut nog steeds erg klein. Voor het comfort zou het plezieriger zijn om 'm groter te maken, maar we laten 'm expres zoals die is."

De Ger-Ant is vanaf morgen van binnen en van buiten te bewonderen, tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Vianen. Tot en met zaterdag ligt de haven van het pittoreske stadje vol met in totaal bijna tweehonderd sleepboten. Verhoef nodigt bezoekers graag uit in zijn boot. "En als ze dan binnenkomen zal ik natuurlijk de motor demonstreren", zegt hij.

In Vianen worden de komende dagen de sleepbootdagen gehouden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -