Gemeenteraad Nieuwegein spreekt zich fel uit tegen Utrechtse plannen voor Rijnenburg

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN/UTRECHT - De gemeenteraad van Nieuwegein heeft zich fel uitgesproken tegen de plannen voor windmolens in polder Rijnenburg. De gemeente Utrecht is daar al jaren van plan om duurzame energie op te wekken. Maar tegen die plannen hebben onder meer omwonenden grote bezwaren.
Een meerderheid van de raad in Nieuwegein schaart zich nu achter die bezwaren. Deze week werd een raadsbesluit aangenomen waarin staat dat zowel in de Nieuwegeinse samenleving als in de gemeenteraad "een sterk geluid doorklinkt tegen de plaatsing van windturbines". Het college van Utrecht heeft volgens de raad tot nu toe onvoldoende naar deze bezwaren geluisterd.
De gemeenteraad geeft dan ook randvoorwaarden mee aan Utrecht. Zo wil de raad onder meer dat wordt erkend dat Rijnenburg vanaf 2030 een belangrijke locatie is voor woningbouw. Ook moet er een second opinion worden uitgevoerd naar de overlast van slagschaduw en geluid van de windturbines. Daarbij is het ook een voorwaarde dat woningen in Nieuwegein geen hinder ondervinden van de slagschaduw als de windturbines er daadwerkelijk komen.
Naast deze voorwaarden roept de raad het Utrechtse college op om voor een variant te zorgen die op meer draagvlak kan rekenen dan de huidige. Ook vindt de raad dat inwoners van Nieuwegein beter bij de plannen betrokken moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.