''Zorg aan mensen met psychose schiet ernstig tekort''

UTRECHT - Driekwart van de mensen met een psychose krijgt onvoldoende zorg. Als mensen al behandeld worden, gebeurt dat vaak door onvoldoende opgeleid personeel, blijkt uit onderzoek van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) in Utrecht.
Volgens de richtlijnen moet iemand die een psychose krijgt standaard de Cognitieve Gedragstherapie voor psychose (CGTp) aangeboden krijgen. Dat gebeurt slechts in 20 tot 25 procent van de gevallen.
In slechts 43% van de behandelende teams werkt een psycholoog die een cursus CGTp heeft gevolgd en in slechts een kwart van de teams werkt een erkend cognitief gedragstherapeut.
De vereniging is erg geschrokken van de resultaten van haar eigen onderzoek: ''Als dit een standaardbehandeling van kanker betrof, dan was Nederland woedend. Diezelfde verontwaardiging is ook hier passend'', zegt klinisch psycholoog Tonnie Staring. ''De huidige kwaliteit van zorg staat in de weg van de juiste behandeling voor deze patiënten en uiteindelijk van de snelheid van het geneesproces.''
In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 mensen in behandeling voor een psychose.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.