Utrecht maakt zich op voor kleurrijke botenparade door de gracht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vieren wie je bent. Dat staat vandaag centraal tijdens de derde editie van de Utrecht Canal Pride. Een bonte stoet van 48 boten trekt vanmiddag door de Utrechtse grachten.
Thema dit jaar is: the magic is you. De organisatie wil daarmee duidelijk maken dat iedereen er mag zijn. "Vaak worden we getolereerd, niet geaccepteerd", zegt initiatiefnemer Robbert Kalff. Terwijl de organisatie de LHBTI'ers wil laten zien dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn en van wie ze houden. "De verscheidenheid binnen de gemeenschap is zo groot, daar heeft niet iedereen kennis van. Dat willen we laten zien, zodat uiteindelijk de acceptatie beter wordt."
Voor de botenparade is ook bewust samenwerking gezocht met lokale ondernemers en inwoners van de stad. Zo varen organisaties als FC Utrecht, de gemeente, de politie (roze in blauw), ProRail en de NS mee. Ook RTV Utrecht vaart mee, net als tijdens de vorige edities.
Nieuwkomer dit jaar is Colored Qollective: een biculturele boot. "Dat houdt in dat wij varen met mensen met een biculturele achtergrond", legt Fayaaz Joemmanbaks uit. "Dus dat kan Turks zijn, Marokkaans, Pakistaans. In ieder geval roots van buiten Nederland. Want wij merkten dat dat helaas nog ontbreekt tijdens de pride."
Volgens de initiatiefnemers is het voor mensen die bicultureel zijn anders om bijvoorbeeld homoseksueel te zijn, dan voor mensen zonder die achtergrond. In Utrecht zijn verschillende organisaties actief die deze mensen helpen. De botenparade wordt aangegrepen om deze organisaties meer bekendheid te geven.

HARTVERWARMEND

En als je dan op die boot staat, met al die mensen aan de kant, dan is dat wel even een momentje, zegt organisator Robbert Kalff. "De waardering die je vanaf de kant krijgt is zo hartverwarmend en zo mooi om te zien. Dat alleen maakt het al waard."
Maar hij hoopt ook de harten te bereiken van mensen die er misschien niet zoveel mee hebben. "Mensen die misschien op rij vier staan en ook meekijken. Die zien dan dat het gewaardeerd wordt en begrijpen dan misschien dat het allemaal niet zo eng is allemaal."

PROGRAMMA

De boten vertrekken morgen om 14.00 uur vanaf het Ledig Erf en varen daarna richting het noorden. Bij de Monicabrug eindigt de Canal Pride. De grootste drukte wordt verwacht aan het einde van de route, ter hoogte van de bekende 'roze' café's Bodytalk en Café Kalff. Daar is het hart van het feest en daar zijn ook straatfeesten tot laat in de avond.
De meeste plekjes om te kijken zijn aan het begin van de route, ten zuiden van het winkelgebied. In het winkelgebied is beperkt zicht op de gracht door de bloemenmarkt en het winkelend publiek. De werven zijn daar alleen toegankelijk voor bezoekers van horecagelegenheden aan de werf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.