Provincie Utrecht voor windmolens in polder Rijnenburg

© Gemeente Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse Provinciale Staten ziet polder Rijnenburg als de perfecte locatie voor het plaatsen van windmolens. PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben namelijk een motie ingediend waarin steun wordt uitgesproken.
Dat de nieuwe coalitie dit doet is geen verrassing. Eerder deze week werd het coalitieakkoord gepresenteerd en daaruit bleek dat er flink ingezet gaat worden op het winnen van groene energie.

INITIATIEFNEMER

De gemeente Utrecht heeft al langer de wens om duurzame energie op te wekken in de polder. Begin april presenteerde wethouder Lot van Hooijdonk het collegevoorstel hiervoor. In de polders Rijnenburg en Reijerscop moeten maximaal 11 windmolens en 227,5 hectare aan zonnepaneelvelden komen.
Maar andere omliggende gemeenten zoals IJsselstein en Nieuwegein zijn iets minder enthousiast over de plannen. Zo heeft de gemeenteraad van Nieuwegein zich fel uitgesproken tegen de plannen voor windmolens in de polder.
De provincie wil rekening houden met deze negatieve gevoelens. Zo moeten er geluidarme windmolens komen en er moet een systeem ontworpen worden zodat onder meer klachten goed geregistreerd kunnen worden. Verder moet er ook een plan gemaakt worden waarbij alle betrokken partijen kunnen "participeren".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.