RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Baantjes trekken in buitenbad Houten kan weer: "Het is lekker fris!"

1/3
HOUTEN - De kans is groot dat het morgen de eerste zomerse dag van dit jaar wordt. Met een temperatuur rond de 25 graden en het zonnetje hoog aan de hemel, misstaat een frisse duik niet! In Houten kan dat sinds deze week weer in het buitenbad van zwembad de Wetering. Want die is door een handtekeningenactie weer geopend.

Dit middaguur zijn al tientallen mensen een baantje aan het trekken in de buitenlucht. "Lekker fris, je bent meteen wakker", zegt een echtpaar dat het bad helemaal niet kende. Ze wonen nu twee jaar in Houten: "We hebben alleen maar binnen gezwommen. Nu ontdekken we dat dit bad er ook is!"

MINDER GELD

Het bad ging in 2014 dicht, vanwege bezuinigingen. Het was te duur om het diepe buitenbad open te houden. Maar inwoonster Josť de Kruif verzette zich hiertegen. Ze haalde bijna 1200 handtekeningen op om het bad weer open te krijgen. Het college wilde dat niet, maar vijf jaar na de sluiting is het dan toch zover. Bij de nieuwe aanbesteding vond uitbater Optisport toch ruimte om het bad op te knappen en te openen.

 Het buitenbad moest wel eerst opgeknapt worden. Het buitenbad moest wel eerst opgeknapt worden. | Foto: RTV Utrecht

Vandaag zag Josť het bad voor het eerst weer vol met zwemmers: "Ik vind het prachtig geworden! Het is heerlijk om te zien dat er weer gezwommen kan worden." De SGP schaarde zich achter de petitie van Josť en fractievoorzitter Wouter van den Berg ziet het bad ook voor het eerst: "Je wilde hier gewoon niet zijn, zo verpauperd was het. Als je nu kijkt denk je 'het is terecht dat hier zoveel aandacht voor is geweest' en dat het geopend is!"

Het is frisser en je hebt meer lucht!"
Zwemmers

Het bad moest voor 146.000 euro opgeknapt worden. Elk jaar kost het daarbij 30.000 euro om buiten zwemmen mogelijk te maken. En het blijkt een puzzel om genoeg badmeesters- en juffen langs de kant te hebben staan. Daarom is het buitenbad nu alleen 's morgens en tussen de middag geopend. Deze zomer moet het bad meer open zijn. "Natuurlijk is het veel geld", reageert SGP'er van den Berg. "Maar we zijn geen klein gemeentetje meer. Dus het hoort bij ons. Veel jonge gezinnen wonen hier!"

BUITEN ZWEMMEN

Josť kijkt haar ogen uit naar het glinsterende water. "Ik heb meerdere malen gedacht: dit wordt niks! Maar nu is het toch zover." De petitie is vooral gestart omdat de gemeente volgens de Kruif veel aandacht heeft voor meer bewegen, maar vervolgens het buitenbad sluit. "Dat kan niet. De gemeente stimuleert beweging, maar gooit het zwembad dicht. Dat was voor mij de reden. Het is zoveel lekkerder om buiten te zwemmen! Morgen lig ik erin!", lacht ze.

Ook het verraste echtpaar beaamt dat: "Dit is veel lekkerder! Het is frisser en je hebt meer lucht. Buiten is veel prettiger", zegt mevrouw. "Maar 's winters gaan we weer gewoon binnen verder hoor", lacht meneer.Eindelijk weer baantjes trekken in het buitenbad in Houten


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht