Zorgen over veiligheid in Lombok na schietincidenten: "Het broeit er"

© Twitter: @TheCxNewsPap2
UTRECHT - Bewoners van de wijk Lombok zijn geschrokken na opnieuw een schietincident in hun wijk. Gisteravond werd een man van 44 doodgeschoten in de Kanaalstraat en eerder deze week werden twee panden in de wijk beschoten. De gemeente heeft maatregelen aangekondigd.
"Ja daar schrik je heel erg van", zegt een omwonende. "Of ik me veilig voel? Nee eigenlijk niet." Een andere vrouw zag gisteren hoe de hulpdiensten het slachtoffer nog probeerden te redden. "Het duurde heel lang. Ik dacht: dat red je niet meer."
Ze maakte al meerdere incidenten in de wijk mee. "Er gebeuren vaker rare dingen." Toch voelt zij zich er niet onveilig door. "Ik woon al twintig jaar hier. Het is best prima hoor", zegt ze nuchter.

MAATREGELEN

Burgemeester Jan van Zanen is vanmiddag in Lombok geweest om met bewoners te praten over de schietincidenten. "De burgemeester begrijpt dat dit bij mensen niet in de koude kleren is gaan zitten", zegt een woordvoerder.
De gemeente laat daarnaast weten dat samen met de politie de situatie in de wijk 'nauwlettend in de gaten wordt gehouden'. Ook wordt bekeken of er nog andere maatregelen nodig zijn. De twee bedrijven die eerder deze week beschoten werden, zijn per direct gesloten door de burgemeester en blijven vijf weken dicht. Of er een verband is tussen deze beschietingen en het dodelijke schietincident van gisteravond, is nog niet duidelijk en wordt onderzocht.
Een overzicht van de gebeurtenissen in Lombok.
Een overzicht van de gebeurtenissen in Lombok. © RTV Utrecht / Lucas vd Windt

MAAT IS VOL

PvdA-raadslid Bülent Isik woont zelf in Lombok en noemt de schietincidenten zorgelijk. "Je moet veilig kunnen zijn. Daar wonen gezinnen met kinderen." Hij vindt dat de gemeente achter de feiten aanloopt. "Al zes jaar uit de PvdA zorgen over de veiligheid rondom de Damstraat, Kanaalstraat en Nieuw-Engeland. En we hebben al eerder aan de bel getrokken dat de veiligheid in die gebieden aan het verslechteren is", zegt Isik.
Wat hem betreft is de maat dan ook vol. "Ik begin er een beetje genoeg van te krijgen dat er heel vaak meldingen zijn gedaan, signalen zijn afgegeven, maar dat de aanpak van het college niet leidt tot een duurzame oplossing."

NIET BOVEN DE WET

Ook Queeny Rajkowski van de VVD vindt het tijd voor actie. "Het broeit er. Er rijden jongens in dure auto's, die gedragen zich alsof ze boven de wet staan. En als je ze niet laat zien dat ze niet boven de wet staan, dan kan het wel erger worden. Ze hebben neefjes, broertjes, zusjes. Je wilt laten zien dat asociaal en crimineel gedrag niet loont."
Net als Isik pleit Rajkowski voor een brede aanpak. Ze vinden beiden dat Lombok meer geld, aandacht en maatregelen nodig heeft. Naast een harde aanpak van crimineel gedrag, vinden ze dat er ook aandacht moet zijn voor de bredere problematiek die er speelt.
"Ik heb dagelijks contact met mensen die in de wijk wonen die vertellen wat er gebeurt en dat ze zich niet veilig voelen", vertelt Rajkowski. "Zij roepen om extra maatregelen." En dat verdient Lombok ook, vindt Rajkowski. "Het is gewoon een mooie wijk om in te wonen. Het heeft sfeer, het is hartstikke groen in de Kanaalstraat, er komen allemaal leuke horecatentjes. Je voelt gewoon de potentie van de wijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.