Onrust in Den Dolder nadat patiënt Fivoor inbreekt in slijterij

De Gall & Gall in Den Dolder.
De Gall & Gall in Den Dolder. © Menno Bausch
DEN DOLDER - Een patiënt van de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder heeft dit weekend een ruit ingegooid bij een slijterij in het dorp en drank gestolen. Hij wilde midden in de nacht naar buiten en bleek daarna de Gall & Gall te hebben beroofd.
De bewonersvereniging snapt niet dat de kliniek in Den Dolder niets kon doen om het te voorkomen. "Het gaat hier om een situatie waarvan we ons afvragen: hoe kan een patiënt van dat onderdeel zich zodanig gedragen en waarom is de begeleiding ervan niet in staat om de man tot de orde te roepen? Dit zijn geen verhoudingen in het maatschappelijk verkeer", aldus voorzitter Jan Scherphuis van de Belangenvereniging Den Dolder.

JURIDISCHE GRONDEN

In een reactie laat de kliniek weten dat de man volgens de wet niet tegengehouden kon worden. "Er is in afstemming met de reclassering gekeken of we de patiënt toch gedwongen binnen konden houden, maar dit bleek op juridische gronden helaas onmogelijk. Om 2.30 uur hebben we de patiënt moeten laten vertrekken", schrijft Fivoor.
De patiënt heeft zich om 03.15 uur weer gemeld bij Fivoor, waarna hij is aangehouden door de politie. Fivoor weet nog niet of de man na vrijlating door de politie weer terugkeert naar de psychiatrische instelling.

ONVEILIG

In de omgeving van Fivoor in Den Dolder klagen mensen al langer over het gevoel van onveiligheid dat de psychiatrische kliniek bij hen teweeg brengt. Vooral dat de moordenaar van Anne Faber uit Utrecht een cliënt bleek van zorginstelling Aventurijn (tegenwoordig Fivoor) heeft op hen een diepe indruk gemaakt.
Vorig najaar werd een inwoner van Den Dolder bedreigd met een mes, toen een groepje cliënten werd aangesproken op drank- en drugsgebruik. Ze zaten op dat moment bij een kinderspeelplaats aan een voetpad dat een verbinding is tussen de instelling en het dorp.
Fivoor zal overigens op termijn verdwijnen uit Den Dolder. Op dit moment wordt 2025 genoemd als jaar van sluiting, maar bewoners willen dat het eerder sluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.