RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nationale Suiker Challenge start met gezond ontbijt in stadhuis Amersfoort

AMERSFOORT - In het stadhuis van Amersfoort gaat vanochtend de Nationale Suiker Challenge van start met een gezond ontbijt. Tijdens de challenge roept het Diabetes Fonds op om een week lang te kiezen voor voedsel zonder toegevoegde suikers. Volgens het RIVM krijgen we namelijk dagelijks meer dan 30 procent te veel vrije suikers binnen.

Diëtiste Kim Brouwers is vanochtend verantwoordelijk voor de samenstelling van het ontbijt in het stadhuis van Amersfoort. "Er staat onder andere muesli, yoghurt met wat fruit op tafel en ook een gewone volkoren boterham met wat zuivelspread. Je kunt het verder beleggen met wat groenten zoals plakjes komkommer en paprika", legt Brouwers uit.

Wat deze week absoluut niet op de ontbijttafel hoort, zijn hagelslag en chocoladepasta. "Daar zitten ontzettend veel suikers in", zegt Brouwers. Maar ook sinaasappelsap staat op de verboden lijst. "Het oogt gezond, maar het staat ook niet op tafel. Sinaasappels kun je beter opeten zonder ze te persen. Meestal heb je er meerdere nodig en eigenlijk is één stuk fruit per keer meer dan genoeg."

ZOETSTOFFEN

Suikers zijn niet persé slecht, zegt de diëtiste. "Ons lichaam heeft die wel echt nodig om bijvoorbeeld goed na te denken. Maar de grote hoeveelheid toegevoegde suikers die we nu tot ons nemen, is echt veel te veel." Zoetstoffen kunnen suikers vervangen en zijn veilig in gebruik, maar volgens Brouwers is dat niet de oplossing. "Het beste is om te wennen aan minder zoete smaken. Er zijn genoeg andere lekkere dingen, zoals hartigheid en andere smaken."

Het is de tweede keer dat de week wordt georganiseerd. Volgens het Diabetes Fonds doen inmiddels 30.000 deelnemers mee aan de challenge.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -