Utrechter krijgt twee jaar cel en tbs voor verkrachting 14-jarige meisjes

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 24-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar plus tbs met voorwaarden voor de verkrachting van twee 14-jarige meisjes. De rechtbank had Richard G. eerder dit jaar al schuldig bevonden, maar wilde voor het opleggen van de straf eerst nog advies van een psycholoog en een psychiater.
Het Openbaar Ministerie eiste vorig jaar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man, maar zette dit om in vier jaar cel plus tbs met voorwaarden toen twee weken geleden de uitkomsten van het psychische onderzoek werden besproken. De rechters halveerden de geëiste celstraf uiteindelijk.

GEDWONGEN TOT SEKS

In februari 2016 had de man afgesproken met een toen 14-jarig meisje. Hij had contact met haar gelegd via Instagram en zij spraken af in het huis van de moeder van de man. In de slaapkamer drong hij aan op seks waarbij hij zich dominant en dwingend opstelde en het meisje onder andere in haar gezicht sloeg.
In april 2017 sprak Richard G. met een ander meisje af, die toen eveneens 14 jaar oud was. Ook haar heeft hij verkracht. In beide gevallen wist de man dat de slachtoffers minderjarig waren en dat zij niet wilden dat hij seksuele handelingen bij hen verichtte.

MEERDERE STOORNISSEN

Deskundigen hebben meerdere stoornissen bij G. vastgesteld en concludeerden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De psycholoog, de psychiater en de reclassering zijn het erover eens dat hij een intensieve behandeling nodig heeft, maar verschillen van mening over de vraag hoe die behandeling eruit moet zien. De eerste twee vonden opname in een kliniek niet direct noodzakelijk.
De rechtbank is het met de reclassering eens dat een klinische behandeling noodzakelijk is en verplicht de man om hieraan mee te werken. De rechtbank vindt daarnaast dat die behandeling moet plaatsvinden in het kader van een tbs met voorwaarden, zodat de man niet onbehandeld kan terugkeren in de maatschappij.

WEIGERING BEHANDELING

Richard G. bleef het grootste deel van de rechtszitting volhouden dat hij niet wil meewerken aan opname en behandeling in een kliniek, maar verzuchtte uiteindelijk: "Ik denk dat ik niets te willen heb." Als blijkt dat hij alsnog niet meewerkt aan tbs met voorwaarden, kan de behandeling worden omgezet naar tbs met dwangverpleging.
De behandeling van de zaak heeft niet alleen door het psychische onderzoek vertraging opgelopen. Richard G. mocht het proces in vrijheid afwachten, maar kwam niet opdagen bij een eerdere rechtszitting en bij de psychiater. Hij was met zijn vriendin op vakantie gegaan in Spanje en daarna bij een kennis ondergedoken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.