Reeën afschieten voor ze op je motorkap belanden, werkt dat?

© Pixabay / Lubos Houska
AMERONGEN - Jaarlijks worden zo'n 6.300 reeën aangereden in ons land. Om dat te voorkomen worden dieren afgeschoten of met spiegeltjes afgeleid. Maar werken dat soort maatregelen ook? Dat weten we niet en daarom wordt er nu onderzoek naar gedaan, onder meer langs de N416 bij Elst (gemeente Rhenen).
"Er zijn ongeveer 19 maatregelen die gebruikt worden om aanrijdingen te voorkomen, dat is positief. Maar over het algemeen weten we weinig over de effectiviteit", zegt Edgar van der Grift. Hij onderzoekt nu of het aantal aanrijdingen daadwerkelijk daalt.
Elk jaar worden er 300 reeën aangereden in onze regio. 35% van de aanrijdingen gebeurt langs provinciale wegen. Langs de N416 sneuvelen ook zeker een aantal reeën per jaar. "We zouden het liefst zien dat er helemaal geen ree wordt aangereden", zegt Rein Zwaan van Staatsbosbeheer. 'Maar dat is bijna onmogelijk in zo'n versnipperde natuuromgeving in de provincie Utrecht."

ONDERZOEK

Met een hark en een klapper met notitieblaadjes gaan twee studenten honderden meters sporenbedden af langs de N416. Ze noteren één keer per week elk spoor dat ze zien in de zandbak en harken het zand dan weer aan. Zo weten onderzoekers van Wageningen Environmental Research hoeveel reeën er over willen steken. Na twee jaar worden reeën langs de weg afgeschoten. Dan kunnen de onderzoekers in die sporenbedden zien of er minder dieren op de weg afkomen door ze te vergelijken met de nulmeting.
De populatie blijft groeien en dat baart me wel zorgen
Rein Zwaan, Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer probeert die ongelukken nu ook al te voorkomen met bijvoorbeeld spiegels langs de weg, bermen meer open maken zodat automobilisten en reeën elkaar beter kunnen zien en er worden dieren afgeschoten. Maar het liefst zou Rein Zwaan zien dat de snelheid naar beneden gaat op de provinciale wegen. "Bij 80 kilometer per uur kunnen reeën en auto's elkaar niet ontwijken. Bij 60 kilometer per uur heeft de ree veel meer kans." De nieuwe coalitie in de provincie heeft dat in het coalitieakkoord staan. "Mooi streven!", vindt Zwaan.
Maar al die maatregelen zijn nu niet onderbouwd door feiten, vertelt onderzoeker van der Grift: "Het is in de praktijk trial and error. Je probeert eens wat. En dat is niet verkeerd. Maar wij als kennisinstuut zijn er natuurlijk voor om het met cijfers te onderbouwen. Zodat je faunabeheerplannen kunt maken met onderbouwing. De kennis die erover is, zit vooral in anekdotes en beschrijvingen. Dat is echt niet overtuigend."

AFSCHIETEN

In totaal zijn er nu zo'n 100.000 reeën in ons land en de populatie groeit. Op steeds meer plekken vinden ze een plekje. Het aantal vrouwtjesreeën (geiten) dat afgeschoten moet worden om die groei te remmen, wordt niet gehaald. "Daar hebben we in Utrecht en het land moeite mee", zegt Rein Zwaan. "De populatie blijft daardoor groeien en dat baart me wel zorgen". Want er lijkt een relatie te zijn tussen het aantal reeën en het aantal aanrijdingen, ook al is dat niet vastgesteld. "Deze proef gaat die relatie aantonen. Want wat doen we nou wel en niet goed?"
Als dit een geslaagde proef wordt, zal de wereld meelezen
Onderzoeker Edgar van der Grift
In de tussentijd wordt er nog steeds geschoten op de dieren. "Je kunt het als opmerkelijk beschouwen", zegt Zwaan. "Je probeert de beste oplossingen te zoeken. Alleen alles achter hekken zetten zou helpen, maar je wilt dieren laten oversteken. Eén van de weinige andere middelen die we hebben is de populatie niet teveel laten groeien." Maar de reeën nestelen zich graag op de Heuvelrug: "Hier hebben ze voedsel en rust. Ondanks alle recreatie is het hier voldoende rustig waardoor die reeën hier prima kunnen bivakkeren."

CONCLUSIE

Over vier jaar volgt pas de conclusie in het onderzoek. De onderzoekers werken met twee hypotheses, vertelt van der Grift. "Het kan zijn dat je simpelweg minder reeën hebt die oversteken omdat het er minder zijn. Daarnaast bestaat ook het idee dat als je vaak schiet langs de weg er een 'landscape of fear' ontstaat. Een gebied waar de beesten liever wegblijven, met als gevolg dat daar ook minder aanrijdingen zijn." Er is wereldwijd nog niet wetenschappelijk aangetoond of reeën denken in dat soort landschappen.
In onze provincie wordt dus de werking van het afschieten van reeën onderzocht. In Gelderland staan ook wat sporenbedden. Daar wordt gekeken of 'virtuele hekwerken' helpen om het aantal aanrijdingen te verminderen. "Dat zijn kleine kastjes die lichtjes en geluid afgeven als er verkeer is. Dat moet de beesten doen schrikken zodat ze de weg niet oversteken. En als het verkeer weg is kunnen ze over", zegt onderzoeker Edgar van der Grift.
Staatsbosbeheer is blij met het onderzoek: "Heel goed om dit te onderzoeken. We weten hoeveel er worden aangereden, maar je wilt weten of je maatregelen effect hebben", zegt Rein Zwaan. Volgens de onderzoekers van de WUR kijken veel ogen mee naar de resultaten: "Als dit een geslaagde proef wordt, zal de wereld meelezen", besluit Edgar van der Grift.
Helpt het afschieten van reeën om aanrijdingen te voorkomen?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.