RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veenendaal zoekt foto's van vluchtelingen Market Garden

VEENENDAAL - Het gemeentearchief in Veenendaal wil komend najaar aandacht besteden aan een historisch feit dat niet bij iedereen bekend is. Veenendaal en omgeving speelden in 1944 een belangrijke rol in de nasleep van operatie Market Garden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden mislukte, de poging van de geallieerden om na de bevrijding van Zuid-Nederland over de grote rivieren door te stoten. In het gebied rond Arnhem, Wageningen en Ede vonden meteen nadat die operatie vastliep, massale evacuaties plaats. Vele vluchtelingen belandden in Veenendaal.

In oktober 1944 bood Veenendaal onderdak aan ongeveer 10.000 evacuťs, van wie velen tot het einde van de oorlog bleven. Ze werden ingekwartierd bij inwoners en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Gemeentearchief Veenendaal zoekt mensen die over deze tijd verhalen kunnen vertellen of foto's en spullen hebben. In oktober wordt een lezing en een tentoonstelling gewijd aan het onderwerp.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -