RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Houtenaar deed 75 keer mee aan Te Land, Ter Zee en in de Lucht en schreef er een boek over

1/4
HOUTEN - "Hij is echt een mummy. Wat geweldig! Evert heeft ieder jaar iets raar, maar wat is dat moeilijk op die manier. Ik heb het nog nooit gezien!" Ja, als Evert de Graaf aan de start van Te Land, Ter Zee en in de Lucht verscheen, wisten zelfs de ervaren commentatoren van het tv-programma niet wat ze moesten zeggen. Maar het ging dan ook om een veteraan: de Houtenaar deed 75 keer mee. Hij schreef een boek over de show. En dat ligt sinds deze week in de winkel.

Dat De Graaf, die tegenwoordig werkt bij de Veiligheidsregio Utrecht, zo vaak zou meedoen, liet zich bij zijn debuut in 1987 nog moeilijk voorspellen. Zijn team van toen, bestaande uit De Graaf en collega's van zijn toenmalige werkgever het AZU, ging al meteen bij de start letterlijk en figuurlijk nat: "We hadden afgekeken van een constructie die het jaar ervoor heel succesvol was en wij dachten met alleen kijken het even na te bouwen. Dus wij dachten het te gaan winnen. Maar alles wat we bedacht hadden, kwam niet uit: direct bij de tewaterlating kieperden we al om, want ons evenwicht was helemaal verkeerd. Dat was niet zo sucessvol."

Maar De Graaf ziet zijn rampzalige debuut als een goed voorbeeld van wat het tv-programma zo leuk maakte om naar te kijken. "Als iedereen goed naar beneden gaat en over het water scheert en aan die bel trekt, is er geen bal aan. Het verschil in mensen die echt voor de snelheid gaan of mensen die zo lang mogelijk in beeld willen komen of die de randjes opzoeken en het verschrikkelijk fout gaat: die combinatie maakt dat geen aflevering en geen deelname hetzelfde was."

Evert de Graaf bij zijn 56e Te Land Ter Zee en in de Lucht


Voor zijn boek wilde de Houtenaar het verhaal vertellen achter het tv-programma dat bijna veertig jaar op de buis was. Daarvoor sprak hij met oud-presentatoren als Ron Boszhard en André van Duin en bekende deelnemers als Johan Vlemmix. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op verhalen die zelfs hem verbaasden: "Dat maakt het boek zo uniek, dat zelfs John de Mol nog een bijdrage heeft geleverd met een verhaal waarvan je zegt: 'Dat wist ik helemaal niet, joh.'"

 Te Land, Ter Zee en in de Lucht-documenten in Beeld en Geluid Te Land, Ter Zee en in de Lucht-documenten in Beeld en Geluid | Foto: Evert de Graaf

Te Land, Ter Zee en in de Lucht liep van 1973 tot 2011. En ondanks zijn jarenlange betrokkenheid bij het programma, vindt De Graaf wel dat het nu mooi is geweest. Hij zou niet meer meedoen aan een herstart: "Volgens mij moet je het zo laten. Ik zou niet meedoen. Ik zou in de jury gaan zitten!"En sterker nog, dat gaat De Graaf ook doen, want hij is jurylid als op zondag 16 juni 'Fiets 'm d'r in' eenmalig herleeft op het Fietsfeest in Houten. Deelnemers die daar willen proberen om, zonder dat daar camera's bij zijn, de bel te halen, hebben tot 11 juni om zich in te schrijven.


Evert de Graaf op Radio M Utrecht: Eerste keer niet zo'n succes


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -