De kersen zijn weer rijp! Strijd tegen vogels en muggen is in volle gang

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT - Kersentelers in de regio maken zich weer op voor een drukke periode. De kersen zijn rijp en daarom kan er weer geplukt worden.
Wim Oskam, kersenteler in Werkhoven, denkt zeker nog deze week te starten met plukken en hij heeft er zin in. "Het wordt een goed seizoen. De boomgaard hangt niet overdreven vol, maar dat betekent dat de kersen groter kunnen worden."
In Cothen is Erik Vernooij druk met het plaatsen van de masten in de boomgaard. "Dat doen we om het fruit te beschermen tegen de vogels." Dit weekend denkt Vernooij te starten met het oogsten. "De bomen hangen lekker vol en de kersen beginnen goed te kleuren. Het is jammer dat het wat minder weer wordt. De eerste kersen kunnen daar van gaan scheuren, maar we hopen dat dat mee gaat vallen."
SUZUKI-VLIEG
Over de kersen hangen speciale netten om het fruit te beschermen tegen vogels en de suzuki-vlieg. Volgens Oskam is het een heel werk om de netten te controleren en te repareren. "Het gaat om 30.000 vierkante meter stof. Dat is niet zomaar een broek die je verstelt, of een oud T-shirt waar je een lapje op naait", vertelt hij.
Voor de bescherming van het fruit is het belangrijk dat de wind niet onder de netten slaat. "Ik hou mijn hart vast voor de wind. Dat is echt een ramp. Sinds ik die overkappingen over de kersen heb zijn ze er al drie keer afgewaaid. Twee jaar geleden kwam er storm en lag alles op de grond. Toen heb ik wel even in een hoekje zitten huilen." Als de netten eraf zijn, kunnen de muggen en de vogels bij het fruit. "Als de spreeuwen er lucht van ruiken dan vreten ze ze op. Die hebben in een paar dagen tijd de boomgaard op."
Ook Vernooij heeft netten hangen tegen de suzuki-vlieg."Het is een heel erg groot probleem." Het beestje legt eitjes in de vrucht en dan kan je die niet meer verkopen." Omdat het in Nederland steeds warmer wordt, kan de mug hier steeds beter leven. Sinds een jaar of vijf moeten kersentelers met het beestje rekening houden.

KERSENBIER

Met de start van het kersenseizoen is er ook weer regionaal kersenbier te krijgen. Dit jaar is het kersenbier van Stadsbrouwerij De Dikke voor het eerst in hun eigen brouwerij in Wijk bij Duurstede gebrouwen. Jos Soons is heel trots op het resultaat van het kersenbier van dit jaar. "Hij is beter gelukt dan vorig jaar."
Het bier wordt gemaakt met het sap van de maai-kers van Vernooij in Cothen. "Wij maken ons bier met het sap van het jaar ervoor. We hebben de eis aan de kers dat die toch een beetje zurig is en licht van kleur. Zodat bij het koken en verwerken van het sap niet teveel bruinkleuring plaatsvindt." Aldus Soons.
Ook kersenteler Erik Vernooij heeft al even het nieuwe kersenbier van zijn fruit geproefd. "Ik vind hem heel goed gelukt."
Komende weken volgt RTV Utrecht al het kersennieuws en dat is te lezen in ons kersendossier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.