RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Betere uitvoering asielregels moet herhaling zaak Howick en Lili voorkomen

AMERSFOORT - Voor het wegwerken van wachttijden in de asielsector moeten er geen scherpere regels komen, maar moeten de regels die er zijn beter worden uitgevoerd. Dat concludeert de commissie Van Zwol, die onderzocht waarom uitgeprocedeerde asielzoekers zo lang in Nederland blijven. Aanleiding van het onderzoek was de affaire rond Howick en Lili in Amersfoort.

Howick en Lili waren door hun moeder vanuit Armenië meegenomen naar Nederland en kregen daar al snel te horen dat hun asielaanvraag was afgewezen. Door maar te blijven procederen, kon het gezin toch nog jarenlang in Amersfoort blijven zonder te worden uitgezet.

Toen Howick, Lili en hun moeder na 10 jaar écht weg moesten, brak er verzet uit onder klasgenoten en inwoners van Amersfoort die vonden dat het gezin te geworteld was om weg te moeten. Toen de tieners onderdoken, maakte staatssecretaris Harbers uiteindelijk een uitzondering en mochten Howick en Lili blijven. Later bleek dat ook de moeder, in het kader van gezinshereniging, mocht terugkomen naar Nederland.

Om herhaling van een zaak als die van Howick en Lili te voorkomen, moet de uitvoering van de bestaande regels worden verbeterd, aldus de commissie onder leiding van oud-topambtenaar Richard van Zwol. Het zou niet nodig zijn om nieuwe regels te introduceren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -