Spoeddebat in gemeenteraad Utrecht na schietincidenten in de stad

Vorige week werd onder meer een slagerij in Zuilen twee keer beschoten.
Vorige week werd onder meer een slagerij in Zuilen twee keer beschoten. © Michiel van Beers
UTRECHT - Er komt een spoeddebat over de veiligheid in de stad Utrecht. VVD, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht hebben het debat aangevraagd. Donderdag wordt het gevoerd in de Utrechtse gemeenteraad.
De concrete aanleiding voor het debat zijn de schietincidenten van de afgelopen week. "Maar we zien dat het probleem structureler is", zegt Queeny Rajkowski van de VVD. "Als je kijkt naar schietpartijen, handgranaten op straat, politieagenten die belaagd worden in Lombok. We willen graag dat we snel met de gemeenteraad gaan kijken welke financiële middelen of andere middelen we kunnen inzetten om ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt in Utrecht."
Er zou onder andere meer ingezet moeten worden op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Er moeten meer handhavers worden ingezet op straat, vinden de partijen die het spoeddebat hebben aangevraagd. De handhavers moeten onder meer worden ingezet in wijken als Lombok, Kanaleneiland Zuid en Overvecht en bij de Amsterdamsestraatweg.
De partijen verbazen zich erover dat de stad nog geen twee maanden geleden nieuwe veiligheidsprioriteiten voor de komende vier jaar heeft vastgesteld. Daarin staat dat het huidige college het veiligheidsniveau in Utrecht minstens gelijk wil houden. Tot verbazing van Rajkowski, die liever ziet dat het veiliger wordt in de stad. "Ik snap het wel. Met het huidige budget is het houden van het veiligheidsniveau de ambitie. Ik heb toen al gevraagd om het aan te passen, maar dat weigerde het college. Ik hoop dat de incidenten die nu zijn gebeurd hen wakker geschud hebben."
VVD, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht willen dus onder meer dat er geld bij komt. In het debat van komende donderdag willen ze horen wat de andere partijen vinden van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd en wat ze vinden van de voorgestelde maatregelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.