RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Waterschap Vallei en Veluwe stelt sproeiverbod in

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Waterschap Vallei en Veluwe verbiedt vanaf morgen het gebruik van oppervlaktewater uit sloten en kanalen. Boeren en particulieren mogen niet meer sproeien met water uit de watergangen.

Het verbod is volgens het waterschap nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. Het sproeien van tuinen vanuit beken en sloten is verboden. Hetzelfde geldt voor het beregenen van sportvelden.

Het sproeiverbod geldt voor het hele gebied, met uitzondering van de gebieden waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn of de randmeren. Dat geldt in de provincie Utrecht onder meer voor de Bunschoterpolder, Eemnesserpolder en polder Soest. Ook onttrekkingen vanuit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem, en de Zijdewetering zijn nog wel toegestaan.

Het verbod is volgens het waterschap nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. In een aantal beken staat het water alweer helemaal stil. Dat zorgt voor schade aan oevers, flora en fauna.

De zandgronden van Vallei en Veluwe waren vorig jaar zomer één van de droogste gebieden van Nederland. Daardoor stond het grondwater aan het begin van het groeiseizoen dit voorjaar al te laag, terwijl er ook weinig water in de sloten en kanalen stond. Het sproeiverbod moet ervoor zorgen dat het grondwater niet nog verder wegzakt.

Het sproeiverbod geldt voor onbepaalde tijd. Ook de waterschappen Brabantse Delta en Limburg stellen een sproeiverbod in.

 Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het sproeiverbod niet. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het sproeiverbod niet. | Foto: Waterschap Vallei en Veluwe


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -