Directietrein van NS heeft laatste tocht gemaakt "Ik voel mij vip"

De kameel zijn laatste rit als trein van NS
De kameel zijn laatste rit als trein van NS © RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - Het directievoertuig van de NS heeft vandaag zijn laatste officiële rondje gemaakt als trein van de NS. De Kameel mag na 65 jaar met pensioen, maar hij zal af en toe nog rijden voor speciale gelegenheden.
De trein heeft een tocht gemaakt langs allemaal bijzondere plekken. Zoals de fabriek in Rotterdam waar die werd gebouwd en Leiden, waar Queen werd afgezet. Ook reed de Kameel naar Amsterdam, waar Ajax ooit met deze trein naartoe werd gebracht. De Kameel eindigde vandaag op station Maliebaan waar machinist Peter Hillarius de sleutels overhandigde. "Ik vind het altijd heel bijzonder om er in te rijden", zegt hij. "Het is een eervolle taak om te doen."
Freddie Mercury trapte erin
Erik de Zwart
De Kameel heeft zijn naam te danken aan de twee bulten op het dak. Hierin zit de machinist en daardoor hebben de reizigers goed zicht op het spoor. "Die zitten fantastisch mooi, want zij hebben het zicht wat normaal de machinist heeft", vertelt Hillarius.
Machinistenkoepel boven de trein.
Machinistenkoepel boven de trein. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
In de trein zaten prijswinnaars die een tochtje mochten maken, medewerkers van de NS en mensen die een bijzondere herinnering met de Kameel hebben. Zoals Erik de Zwart, hij mocht de bandleden van Queen tijdens hun rit in de Kameel interviewen. "Zowel heen als terug gingen wij mee in deze trein, en ja, dat was wel apart. De platenmaatschappij had de band wijs gemaakt dat dit het koninklijke rijtuig was, maar dat was natuurlijk niet zo. Freddie Mercury trapte daarin", vertelt De Zwart.
Conductrice Lucy Vos zal vandaag ook niet snel vergeten. Zij mocht voor het eerst werken op de Kameel: "Er is hier geen kaartcontrole en er zijn niet zoveel deuren die we moeten sluiten. Het is voor mij eigenlijk ook een uitje. Ik geniet er net zo van als de gasten."
Verschillende collega's van Vos komen even binnen kijken, zoals Wilke die wild enthousiast is. "Ja stoer! Ik vind het gaaf en sjiek. Ik voel mij wel een beetje een vip", zegt ze terwijl ze geniet van het comfort in de trein.
Kameel maakte zijn laatste tocht voor de NS

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.