Overlast van onweersbuien valt mee, wel veel werk bij ProRail en spoorbedrijven

Bliksem boven Utrecht Centraal.
Bliksem boven Utrecht Centraal. © Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - De storm van de afgelopen nacht heeft in de provincie Utrecht niet veel schade aangericht. Wel leverde het veel werk op voor de werknemers van spoorbedrijven. Zij hebben in Utrecht tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om het treinverkeer in de rest van het land in goede banen te leiden.
Op veel plekken buiten Utrecht viel het treinverkeer stil omdat er bomen waren omgewaaid. Dit gebeurde onder meer in Noord-Brabant en Gelderland. Ook tussen Groningen en Groningen-Noord rijden voorlopig geen treinen nadat een locomotief op een boom was gebotst. Tussen Zwolle en Kampen stonden vanwege een kapot hek koeien op het spoor. ProRail adviseert reizigers woensdagochtend om de reisplanner te raadplegen voor ze de deur uitgaan.
De problemen op het spoor betekenden dat er in het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) aan de Admiraal Helfrichlaan in Utrecht lang moest worden doorgewerkt om alle schade in kaart te brengen. Bij het OCCR zitten ProRail, de NS en andere spoorgebruikers onder één dak om bij gebeurtenissen als stormen, bommeldingen of grote evenementen storingen snel op te kunnen lossen.

BRANDWEER

Bij de brandweer viel de hoeveelheid door de storm veroorzaakt werk mee. Er kwamen tijdens de avond en nacht zo'n acht meldingen binnen over stormschade in Woudenberg, Maarssen, IJsselstein, Utrecht, Rhenen, Zeist, Schalkwijk en Overberg. Op andere plekken zoals in Amersfoort bleef het bij overlast.

CODE ORANJE TOT MIDDERNACHT

Het KNMI had tot 00:00 vannacht code oranje ingesteld voor deze provincie. Vanaf ongeveer 21.30 uur begon het echt te stormen. De buien trokken van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland. Tijdens die buien was er volgens het KNMI kans op windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.
Bliksem in IJsselstein
Bliksem in IJsselstein © Ben Kreugel
Vanwege de weerwaarschuwing waren er wel op sommige plekken maatregelen getroffen. Zo reden er tussen 18.00 en 21.00 uur minder treinen en werden in veel plaatsen de avondvierdaagsen afgelast of ingekort.

OUDEWATER

In Oudewater werden 's middags al uit voorzorg de deuren gebarricadeerd. Een aantal straten daar komt bij hevige regen standaard blank te staan. Soms loopt het water dan zelfs de huizen in. Een jaar geleden gebeurde dit voor het laatst. Inmiddels weten de bewoners dit, en dus liggen de luiken bij de hand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.