RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kasteelschatten in de schijnwerpers in nieuw pop-up museum Oud Amelisweerd

1/3
UTRECHT - Landhuis Oud Amelisweerd gaat volgende week weer open voor het publiek. Bezoekers kunnen dan naar het nieuwe pop-up museum dat momenteel wordt ingericht door de Utrechtse kasteelmusea Huis Doorn, kasteel De Haar, Slot Zuylen en kasteel Amerongen. Zij leveren gezamenlijk de collectie.

In het museum wordt hard gewerkt om alle bijzondere stukken een plek te geven. De collectie bestaat onder meer uit een zadelstoel van keizer Wilhelm, maar er zijn ook opgezette dieren zoals een ijsvogel en een ijsbeer vertelt conservator Jochem van Eijsden. "Ik heb niet eerder een ijsberenkop vastgehouden". De ijsbeer werd ooit gebruikt in ťťn van de kastelen van de keizer in Duitsland.

Ik heb niet eerder een ijsberenkop vastgehouden"
Jochem van Eijsden

De collectie in het pop-up museum zet volgens Van Eijsden kasteelschatten die nog onopgemerkt waren in de schijnwerpers. "Vaak staan de objecten in een stijlkamer, je krijgt dan een idee hoe de kamers functioneren, maar je krijgt niet echt een idee van het object zelf want die worden overschaduwd door de kamer of door andere spullen".

 Busjes rijden af en aan om het pop-up-museum in te richten Busjes rijden af en aan om het pop-up-museum in te richten | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Tot vorig jaar was in het landhuis een uitgebreide collectie te zien van kunstenaar Armando, maar de stichting Museum Oud Amelisweerd (MOA) had financiŽle problemen en ging in augustus failliet. Ook vielen de bezoekersaantallen tegen.

Collectie pop-up-museum komt aan bij landhuis Oud Amelisweerd


Vrijdag wordt het nieuwe museum officieel geopend en vanaf maandag is iedereen welkom. Van Eijsden is al tevreden met positieve reacties van mensen: "Er hoeven geen honderdduizenden bezoekers te zijn, als mensen het maar leuk vinden om hier naartoe te gaan".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht