'Hoofdverdachte in liquidatieonderzoek vertelde kroongetuige over moord Sabee'

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN/DE MEERN - Wat is de relatie tussen de beruchte crimineel Ridouan Taghi uit Vianen en Marcel D. uit Nieuwegein? Die vraag stond vandaag centraal bij een tussenzitting tegen een groep van zes mannen die worden verdacht van grootscheepse drugssmokkel naar Engeland. Marcel D. is volgens het Openbaar Ministerie de leider van de drugsbende en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van crimineel Wout Sabee in 2016.
Vorige week bracht dagblad Het Parool naar buiten dat het OM de internationaal gezochte Ridouan Taghi ziet als opdrachtgever van de moord op Wout Sabee. Daarover zou Nabil B., de kroongetuige in het grote liquidatie-onderzoek Marengo, verklaringen hebben afgelegd.

GERUCHTEN EN VERMOEDENS

De advocaten van de verdachten in de zaak tegen de Nieuwegeinse groep zijn verbolgen over het uitlekken van die verklaringen. Volgens officier van justitie Van de Ven zijn er alleen vermoedens en geruchten uitgelekt, die de kroongetuige zelf van 'horen zeggen' heeft. Maar volgens de advocaat van Marcel D.blijkt uit de stukken dat de kroongetuige het van één van de hoofdverdachten heeft gehoord en is het daarom veel meer dan een gerucht.
Hij vindt het kwalijk dat dit soort informatie uit het politieonderzoek op straat komt te liggen en dat het toegevoegd moet worden aan het dossier van zijn cliënt. Mogelijk zou uit die informatie duidelijk worden dat zijn cliënt onschuldig is.
Officier van justitie Van de Ven is ook zaaksofficier in het Marengo-onderzoek naar de liquidaties die in opdracht van Ridouan Taghi zouden zijn gepleegd. Zij ontkent met kracht dat zij de zaak rond de Nieuwegeinse drugsbende bewust vertraagt door stukken achter te houden uit dat andere onderzoek..

VERDACHTEN BLIJVEN VASTZITTEN

De rechtbank besliste dat alle verklaringen van de kroongetuige over de moord op Sabee aan het dossier van verdachte Marcel D. worden toevoegd. Het verzoek om de vier verdachten die nog vastzitten het proces in vrijheid af te laten wachten werd afgewezen. De mannen worden verdacht van grootschalige drugssmokkel en volgens de rechtbank is het maatschappelijk belang groter dan hun persoonlijke belang.
Het OM maakte tijdens de zitting vandaag bekend dat er een nieuwe link is ontdekt tussen de vermeende bendeleider Marcel D. en de liquidatie van Wout Sabee. In D.'s huis zou een telefoon zijn aangetroffen waarmee contact is gelegd met een man die de auto zou hebben gestolen die werd gebruikt bij de moord op Sabee in De Meern.
Ook werd duidelijk dat er inmiddels een zevende verdachte is in de zaak rond de drugsbende. Die wordt gedagvaard en zal bij de volgende zitting op 28 augustus aan de groep verdachten worden toegevoegd. In deze zogenoemde regiezitting zal een planning worden gemaakt voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.