Kamerleden: "Wanneer gaat de minister ingrijpen bij Fivoor?"

© ANP
DEN DOLDER - Hoe kan er nou weer iemand ontsnapt zijn uit de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder? En waarom zijn buurtbewoners niet geïnformeerd over dit incident? Het zijn misschien wel de belangrijkste vragen die blijven rondzingen nadat de kliniek bekendmaakte dat het weer te maken heeft met een incident.
Ditmaal gaat het om de 44-jarige Peter M. uit Dordrecht, die niet terugkwam van verlof. De man is geen zedendelinquent en ook geen tbs'er, dus het gevaar zou niet zo groot zijn. Maar de VVD maakt dat niet uit, de partij is het spuugzat. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden kon zijn oren niet geloven toen hij het nieuws hoorde.
Je zult maar in de omgeving van die kliniek wonen
Kamerlid Jeroen van Wijngaarden
"Je zult maar in de omgeving van die kliniek wonen. Ik snap heel goed dat je je dan afvraagt waar die kliniek mee bezig is. Het is dan wel geen veroordeelde misdadiger, maar hij is wel door de rechter verplicht om daar in behandeling te worden genomen omdat hij een gevaar vormt voor zichzelf of de omgeving", adus Wijngaarden.
Ook Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA dacht even dat ze in een soap terecht was gekomen. "Ik kan het bijna niet geloven zeker ook omdat we weten dat de familie heeft gewaarschuwd dat de man levensgevaarlijk is. Dat omwonenden en de burgemeester niet zijn gewaarschuwd, dat er nu weer zo'n incident plaatsvindt kan bijna geen toeval meer zijn. Het is echt heel erg."

SLECHTE COMMUNICATIE

Vooral het feit dat buurtbewoners en de burgemeester niet zijn geïnformeerd, zet kwaad bloed bij de PvdA. Kuiken: "Ik snap heel goed dat de bewoners boos zijn en het voedt natuurlijk enorm het wantrouwen. In de zaak Michael P. is aangegeven dat het absoluut niet goed is gegaan en nu gebeurt weer hetzelfde. Ik voel ook die boosheid en het is totaal niet uit te leggen waarom er zo met omwonenden wordt omgegaan."
VVD-kamerlid Van Wijngaarden is dat met Kuiken eens. Volgens hem is het tijd dat de kliniek goed in de spiegel gaat kijken en verantwoording gaat afleggen voor wat er nu is voorgevallen.
"Ik kan me heel goed voorstellen dat omwonenden zich grote zorgen maken. Ik vind ook dat zij recht hebben op duidelijkheid. En ik denk ook dat het goed zou zijn als die kliniek naar de omgeving gaat communiceren dat er iets is misgegaan en dat ze hun excuses aanbieden. Het is uiteindelijk de kliniek waar het misgaat, dus zij zijn ook degene die verantwoording verschuldigd zijn naar de omwonenden", aldus Wijngaarden.

ROL VAN DE MINISTER

Woensdag 26 juni gaat de Tweede Kamer praten over de situatie bij Fivoor. Er is een debat met minister Dekker tijdens de vaste kamercommissie Veiligheid en Justitie.
Van Wijngaarden: "Voor de VVD staat voorop dat het belang van de omgeving om beschermd te worden, dat dat altijd zwaarder weegt dan de vrijheden van mensen die in zo'n kliniek zitten. want die zitten daar niet voor niks. Dus 'safety first' telt voor ons."
Wanneer stopt hij met alleen maar beloftes doen? De minister moet ingrijpen
Kamerlid Attje Kuiken
De PvdA gaat tijdens het debat ook inzoomen op de rol van de minister zelf. De kliniek is natuurlijk verantwoordelijk, maar ook de rol van minister wordt niet vergeten. "Kijk, de minister doet beloftes op beloftes dat het beter zal gaan met deze kliniek. Hoe lang moet dit nog duren? Wanneer gaat de minister ingrijpen? Wanneer stopt hij met alleen maar beloftes doen? De minister moet ingrijpen."

FIVOOR

Gistermiddag heeft de minister in ieder geval een gesprek gehad me de directie van Fivoor. Ze werden op het matje geroepen in Den Haag en bestuurder Masthoff gaf na afloop aan dat de burgemeester voortaan ook wordt ingelicht, net als het OM en de politie bij nieuwe incidenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.