RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veelbesproken mozaïek op Vredenburg geopend: "Ik begrijp de kritiek"

1/3
UTRECHT - Het moza´ekplein op het Vredenburg is vanmiddag officieel geopend. Er is anderhalf jaar aan gewerkt, het heeft 2,1 miljoen euro gekost en bestaat uit 490.000 granietstenen met 32 verschillende kleuren. En over die kleuren is heel wat ophef geweest; ze zouden niet fel genoeg zijn.

"Ik vind het mooi, maar je moet wel een overzichtje hebben om te zien wat het is. Ik had wel verwacht dat het wat feller qua kleur zou zijn", vindt kaasboer De Raaf. "Dat begrijp ik", zegt de Utrechtse wethouder Victor Everhardt. "In de uitvoering is het niet de kleurigheid geworden die in het oorspronkelijke plaatje stond. Daarom kijken we hoe we het plein op een goede manier kunnen schoonmaken, want op die manier kan je het resultaat echt goed terugzien."

 De markt op het vernieuwde plein. De markt op het vernieuwde plein. | Foto: RTV Utrecht / Marloes Sollie

Verschillende kunstenaars konden een ontwerp aanleveren. Uiteindelijk werd het ontwerp van Jennifer Tee uitgekozen en daarmee ging ze samen met de gemeente aan de slag. Haar ontwerp verwijst naar de Romeinse historie door het moza´ek en de markt. Zo zijn er olijven, een croissant, prei, vis, lipstick en knopen te zien.

Kunstenares Tee is blij dat het kunstwerk waar ze zo lang aan gewerkt heeft af is: "Als ik nu kijk naar het definitieve ontwerp en het resultaat, zit dat heel dichtbij wat we toen hadden voorgesteld. Ik begrijp de kritiek, de verwachtingen waren hooggespannen in de zin van kleurrijk."

Tee vindt het wel lastig dat er zo veel meningen zijn. "Het raakte je wel want er kwam best veel over je heen. We hebben vanaf het begin geprobeerd te vertellen dat het ontwerp toen nog maar een tekening was en er nog een andere fase komt, namelijk het materialiseren van het ontwerp. Ik denk dat het plein in gebruik moet worden genomen en dat mensen dan denken van: 'het past hier eigenlijk best goed'."

 Het moza´ek zoals het eruitzag in het ontwerp. Het moza´ek zoals het eruitzag in het ontwerp. | Foto: Gemeente Utrecht

Wijnand de Raaf van de kaaskraam heeft het bouwproces van dichtbij meegemaakt. "We hebben het helemaal voltooid zien worden, elke keer werd er een kwart gedaan. Dan moesten we weer een stukje opschuiven met de kraam." De Raaf is blij dat hij zijn vertrouwde plekje weer terug heeft, want hij wil de klant bedienen. "Het was elke keer zoeken voor de klanten, want dan sta je weer op een andere plek. Maar de kopers weten nu weer waar we staan."

Everhardt hoopt dat het vernieuwde plein voor meer verbinding gaat zorgen: "Het woord huiskamer valt nu vaker, we hebben mooie elementen toegevoegd. Zoals de bankjes en bomen waar Utrechters en niet-Utrechters elkaar kunnen ontmoeten. En de marktdagen waarop het plein intensief gebruikt wordt, in die combinatie heb ik heel veel vertrouwen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -