RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

75 jaar D-Day: Utrechtse bus naar Normandië en historische vlag voor het laatst in Soesterberg

PROVINCIE UTRECHT/TIENHOVEN - Utrecht en de rest van Nederland wachtten op 6 juni 1944 nog op de bevrijding terwijl de landingsvoertuigen van de geallieerden de stranden van NormandiŽ bestormen. Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. De meeste herdenkingen zijn op locatie in Frankrijk, en daar is ook een Utrechtse toeristenbus bij.

Anne Ratterman uit Tienhoven organiseert met haar bedrijf Battlefield Bus Tours herdenkingsreizen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Reizen langs de Ieper, de Somme en naar Auschwitz worden goed bezocht, maar zo populair als deze jubileum-editie van de D-Day zijn die andere trips nooit geweest. Ratterman: "Het is al meer dan een half jaar uitverkocht. Ik kreeg deze week nog telefoontjes van mensen die hoopten een plekje te kunnen bemachtigen. Maar dat was helaas niet meer mogelijk."

"Mensen willen het nu echt meemaken. De ceremonies zijn groter, de shows zijn groter. Het is echt een 'once in a lifetime experience' op deze manier", vervolgt Ratterman. Maar dat betekent ook dat de toeristenbus uit Tienhoven niet de enige is. "Een nieuwe invasie qua toeristen. Aan de ene kant heel goed, maar een nadeel is wel dat het een stuk drukker gaat worden op de wegen en de plekken zelf."

VLAG

Wie de trip naar NormandiŽ niet ziet zitten, maar toch de geschiedenis wil zien, kan terecht bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Een van de pronkstukken is een Amerikaanse vlag. Die vlag wapperde op 6 juni 1944 op marineschip LCC 60. Conservator Paul van Brakel: "Het noodlot van deze boot is dat het ťťn van de drie boten was die de landingsvaartuigen begeleidden naar Utah-beach. Twee van die bootjes vielen uit door mankementen of oorlogsschade. Dus deze is negentien keer Het Kanaal overgestoken om andere oorlogsschepen te begeleiden."

En bij al die negentien oversteken bleef die vlag maar wapperen. Dat is nu ook wel te zien, zegt de conservator. "Hij vertoont allerlei rafels van het wapperen. Je ziet ook dat hij enigszins vuil geworden is van de rook. En er zit zelfs een klein kogelgaatje in.

De vlag is alleen deze maand nog te zien in het museum. Daarna gaat hij vermoedelijk terug naar de Verenigde Staten. Van Brakel: "Het is natuurlijk wel jammer dat hij weg gaat. Maar ik vind het eigenlijk een stuk erfgoed van de Verenigde Staten, dus het komt daar het best tot zijn recht. Dat is gewoon een principezaak."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -