Oppositie mist financiële onderbouwing in provincieplannen: "Rupsje Nooitgenoeg is losgelaten"

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - De rechtse oppositiepartijen in de Provinciale Staten zijn kritisch op de financiering van de plannen in het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Utrecht. Vandaag verdedigden GroenLinks, D66, CDA, PvdA en ChristenUnie het veelal groene akkoord in een debat. Maar waar het geld vandaan moet komen om dat akkoord uit te voeren, is voor de oppositie een groot vraagteken. "Dit is geen akkoord, maar een verlanglijstje."
In de plannen ligt de focus vol op duurzaamheid. Zo moet er snel worden gekeken naar waar groene energie kan worden opgewekt, bijvoorbeeld met windmolens en zonnepanelen. Qua verkeer krijgt de fiets en het openbaar vervoer veel meer aandacht en worden investeringen voor de auto teruggeschroefd.
Ook moeten er meer en extra betaalbare woningen komen. Dat kan mogelijk ook buiten de bouwgrenzen van kleine dorpen, de rode contouren, als er veel vraag naar is.

SLUITENDE BEGROTING

Fractievoorzitter Marc de Droog van D66 probeerde in het debat uit te leggen dat de financiële dekking later komt, in overleg met overige partijen. "De komende maanden gaan we de tijd nemen om zorgvuldig aan te geven wat wel en niet kan."
De Droog zegt dat dat kan door de motorrijtuigenbelasting te verhogen als dat nodig is. Dat is de belangrijkste inkomstenbron van de provincie. Ook kunnen ambities uit het akkoord worden bijgeschaafd om geld te besparen. Het overtuigt weinig. "Rupsje Nooitgenoeg is losgelaten", zo stelt de René Dercksen van de PVV.
In het debat twijfelde André van Schie van de VVD er aan of er überhaupt cijfers aan de plannen ten grondslag liggen. Volgens De Droog is het akkoord geschreven met 'een basale calculatie' in het achterhoofd. Hij denkt dat het akkoord haalbaar en betaalbaar is. Van Schie wil, samen met een groot deel van de oppositie, dat alle beschikbare cijfers nu snel openbaar worden. De Droog zegt toe dat dat snel zal gebeuren.

DUURZAME ENERGIE

De coalitiepartijen willen sneller overgaan op duurzame energie, maar dat stuitte in het debat sommige oppositiepartijen tegen de borst. De provincie wil meer macht naar zich toetrekken als het gaat om het aanwijzien van locatiesvoor duurzame energie. Als gemeenten daar binnen twee jaar niet onderling uitkomen, wil de provincie kunnen ingrijpen.
Dat gaat te rap, zo wordt gezegd in de oppositie. Ook de bemoeienis vanuit 'de ivoren toren', zoals de provincie door de oppositie is omschreven, wordt niet door iedereen gewaardeerd.
In het debat werd ook de discussie over polder Rijnenburg aangehaald. Vorige week besloten de nieuwe coalitiepartijen zich te scharen achter de plannen van de gemeente Utrecht. Vanuit de oppositie kwamen geluiden dat de polder sneller benut moet worden voor woningbouw. Ook was niet iedereen het er over eens dat windmolens thuishoren in dat gebied.

WONINGBOUW

In het debat werd nog meer gepraat over wonen. In het akkoord staat dat de woningen betaalbaar moeten zijn en dat er buiten de rode contouren gebouwd moet worden. Maar onduidelijk is onder welke voorwaarden dat zou moeten gebeuren. Partijen wilden daar opheldering over, maar Derk Boswijk van het CDA kan dat nog niet geven.
De partij had het opschuiven van de bouwgrenzen als voorwaarde gesteld voor coalitiedeelname. Maar hoe dat in de praktijk gaat werken wordt per situatie bekeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.