Petitie: sluit kliniek Den Dolder per direct

© ANP
DEN DOLDER - Omwonenden van Fivoor in Den Dolder zijn een petitie gestart voor de directe sluiting van de psychiatrische kliniek. Aanleiding zijn twee incidenten afgelopen weekend. Peter M. kwam niet terug van verlof en een andere patiënt gooide een ruit in bij een slijterij in het dorp.
Initiatiefnemer Franca Vos van de bewonerscommissie Beukbergen (Soesterberg) laat aan RTV Utrecht weten dat het laatste beetje vertrouwen in de kliniek nu weg is. "Na Anne Faber is het een beetje weggeëbt. We hadden gehoopt dat de minister en de burgemeester er wat aan wilden doen. Dat er betere maatregelen genomen zouden worden, betere controles. Maar het blijkt dat dat niet zo is, want dit weekend zijn er weer twee fouten gemaakt. En de grootste fout loopt nog steeds ergens rond."
Het is de bedoeling dat Fivoor op termijn vertrekt uit Den Dolder. Op dit moment wordt 2025 genoemd als jaar van sluiting, maar deze datum is nog niet zeker. Minister Dekker zei in april nog op een bewonersavond dat versneld sluiten van de instelling 'geen reële optie is'.
Vos hoopt dat ze Dekker met de petitie toch op andere gedachten kan brengen. "Ik hoop dat we de minister kunnen overtuigen dat ze de afdeling per direct sluiten, en niet in 2025. Want de angst is groot bij de mensen die er omheen wonen, dat is geen normale manier van leven."
De petitie is eerder vandaag gestart en staat nu op bijna duizend handtekeningen, vooral uit de gemeenten Zeist, Soest en De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.