Kosten afvalinzameling Bunschoten stijgen opnieuw fors: "Hoe is dit nog uit te leggen?"

© Gemeente Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bunschoten worstelt nog steeds met het afvalbeleid in de gemeente. De kosten voor het inzamelen en verwerken stijgen voor het tweede jaar op rij fors. De afgelopen twee jaar stegen de kosten per huishouden met bijna 80 euro. Deze kostenstijging zal deels worden doorberekend aan de inwoners, zij gaan komend jaar 39 euro meer betalen.
Vanaf 2017 wordt in Bunschoten gebruik gemaakt van het zogenaamde 'omgekeerd inzamelen'. Inwoners moeten hun restafval zelf wegbrengen en betalen per storting een bedrag. Dit systeem zou volgens de politiek duurzamer zijn, maar niet duurder.
Nu blijkt dat het omgekeerd inzamelen toch tot een flinke prijsstijging heeft geleid, zitten veel politici met de handen in het haar. Een oplossing om de kosten te drukken is er nog niet. "Hoe is dit nog uit te leggen?", reageerde Wiebe de Boer van de VVD tijdens een vergadering over het afvalbeleid.

KOSTEN

Een belangrijke oorzaak van de recente kostenstijging is vervuiling van het PMD-afval. Omdat er afgelopen jaar veel restafval tussen het plastic, metaal en drinkpakken (PMD) zat werd er ongeveer 200.000 kilo afgekeurd. Hierdoor liep de gemeente inkomsten mis en moest er worden bijbetaald om dit afval alsnog te verbranden.
Ook de inkomsten voor het storten van restafval door inwoners vielen tegen. Voor elke restafval-storting rekent de gemeente 1,62 euro, maar hier werd in 2018 minder gebruik van gemaakt dan verwacht.

WEERSTAND

Beide kostenstijgingen worden in verband gebracht met de weerstand bij inwoners voor het huidige afvalbeleid. Tot nu toe leverde het omgekeerd inzamelen veel protest op. Veel politici vermoeden dat inwoners het huidige systeem omzeilen.
Zo blijkt uit de cijfers dat éénderde van de huishoudens niet of nauwelijks restafval weggooit. "Die hebben ongetwijfelt meer afval, maar dat komt ergens anders terecht", legt De Boer uit. "Zij betalen dus niet mee en zo lijden de goede onder de kwaden."

MAATREGELEN

Binnenkort mag de raad beslissen of de gemeente volgend jaar stopt met het vragen van een geldbedrag voor het storten van restafval. Toch lijkt de raad niet voor deze oplossing te kiezen, uit onderzoek blijkt dat dit tot nog veel hogere kosten zal leiden. De verwachting is dat de hoeveelheid restafval dan enorm zal stijgen.
Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar nascheiden. Hiermee wordt de mogelijkheid om de fabriek het scheidingswerk te laten doen ook opengehouden. Na de zomer worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.

CONTROLES

Tot die tijd lijkt de gemeenteraad vooral in te willen zetten op handhaving. Volgens verschillende politieke partijen zijn de eerder aangekondigde controles nog onvoldoende. De gemeente deelde afgelopen jaar slechts enkele waarschuwingen en geen boetes uit.
Ook de wethouder hoopt door strenger te controleren op minder vervuiling in het PMD-afval. "Op een gegeven moment moet je ingrijpen", reageerde Bert Koops. "Maar dat moet wel hand in hand met voorlichting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.