RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ravage door noodweer: windhoos in Vinkeveen, bomen geknakt als luciferhoutjes

1/5
PROVINCIE UTRECHT - Het noodweer dat vannacht over het land trok heeft veel (water)overlast en stormschade veroorzaakt. In Cabauw bij Lopik werd volgens Weeronline de zwaarste windstoot gemeten: 127 kilometer per uur. Het KNMI heeft de waarschuwing met code oranje inmiddels voor heel Nederland ingetrokken.

In Werkhoven brak brand uit in een boerderij, mogelijk door een blikseminslag. In Vinkeveen en Wilnis was sprake van een windhoos. Bomen in de Vinkeveense Reigerstraat en Loopveltweg vielen als luciferstokjes om en een feesttent die klaarstond voor Vinkefest aan de Demmerik waaide weg.

Veiligheidsregio Utrecht over de schade


JACHTHAVEN
Bij een jachthaven aan de Herenweg in Vinkeveen vlogen de surfplanken door de lucht. Enkele bomen zijn omgewaaid, maar belandden net niet op een Bed and Breakfast. De schade is groot en enkele boten dreven stuurloos op de Vinkeveense Plassen. De brandweer moest ook nog het water op. Op een recreatie-eiland in de Vinkeveense Plassen was iemand onwel geworden en de ambulance kon het slachtoffer niet bereiken.

Ook bleek in Vinkeveen een gehele hondenkennel te zijn weggewaaid. Op de Baambruge Zuwe belandde een compleet dak in de voortuin van een woning. Waar het vandaan kwam is nog onbekend.

 | Foto: Petershotnews.nl

Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling.

VEEL REGEN
Op grote schaal viel volgens Weeronline 20-30 mm regen en plaatselijk viel met ruim 40 mm meer dan een halve maandsom regen. Normaal valt in juni gemiddeld over het land 68 mm. De buienzone veroorzaakte ook zeer zware windstoten en ongeveer 72.500 bliksemontladingen.

VOORUITZICHT
Voorlopig blijft het wisselvallig met regelmatig kans op onweersbuien. Vanochtend vroeg trekken delaatste buien met lokaal nog een klap onweer boven het noorden van het land wegde Noordzee op. Daarna blijft het op een lokale regenbui na droog. Vrijdagmiddag en -avond dient de volgende onweerssituatie zich aan.

Ook tijdens het Pinksterweekend moet rekening gehouden worden met enkele buien. Zaterdag valtlokaal een regen- of onweersbui en zondag blijft het overwegend droog. Voor Pinkstermaandag berekenen sommige computermodellen opnieuw stevige onweersbuien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -