RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Alle gemeenten willen dat Rijk opdraait voor hogere vergoeding raadsleden

OUDEWATER - De motie van burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater om het Rijk de salarisverhoging van raadsleden in kleine gemeenten te laten financieren, heeft de steun van alle Nederlandse gemeenten.

Het pleidooi werd deze week ingediend tijdens een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Tweede Kamer drong eerder al met succes aan op een verhoging van de vergoeding voor raadsleden, alleen gemeenten moeten die verhoging op dit moment zelf betalen. "Een sigaar uit eigen doos dus", meent Verhoeve.

Gemeenten hebben er afgelopen jaren meer taken bij gekregen. "Als wij extra taken krijgen, geef dan ook extra geld. Die oproep hebben we dus gedaan en is door alle gemeenten gesteund. Het signaal leeft breed bij gemeenten: iedere keer krijgen we meer taken, zonder voldoende geld. Daar zijn we wel een keer klaar mee."

BESLUIT

De verhoging van de onkostenvergoeding voor raadsleden, betekent een extra kostenpost van 70.000 tot 80.000 euro voor de gemeente Oudewater. Verhoeve hoopt daarom dat de minister over de brug komt en de verhoging van de onkostenvergoeding financiert.

"Binnenkort is het Prinsjesdag: alle departementen kunnen dus binnenkort hun wensen kenbaar maken bij het ministerie van financiŽn. Vervolgens wordt er onderhandeling gepleegd. Dit is dan wat de VNG betreft een claim richting het kabinet. Maar uiteindelijk stellen de Eerste en Tweede Kamer de begroting vast."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht