Windhoos: "Het dak is er al af, maar het feest moet nog beginnen"

Het dak van de tent belande op een onbewoond huis.
Het dak van de tent belande op een onbewoond huis. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - Door het noodweer van vannacht zijn veel inwoners van Vinkeveen vandaag aan het puinruimen. André woont een dorp verderop en reed een rondje door Vinkeveen: "Het is een ramp, je weet niet wat je ziet, verschrikkelijk. Woningen waar dakpannen vanaf zijn en hele mooie bomen die zijn kapot. Je ziet alleen maar schade."

DAK IS ER AL AF

"We werken dag en nacht door als het moet." Organisator Patrick van der Meer van Vinkefest is hoopvol dat zijn festival morgen kan doorgaan. Het driedaagse muziekfestival in Vinkeveen start morgen met een vrijdagmiddagborrel. Het is nog maar de vraag of het terrein op tijd is opgeknapt om zangers als Ramon Sandbergen en Tony Anderson welkom te heten.
Het tussenstuk van de tent is helemaal verdwenen door de strom.
Het tussenstuk van de tent is helemaal verdwenen door de strom. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
Tijdens de storm is het tentdak weggewaaid, het middelste gedeelte is zelfs totaal weggevaagd. Van der Meer: "Het dak is er al af, maar het feest moet nog beginnen." Delen van de tent zijn op woonhuizen terecht gekomen. In een van die huizen woont een oudere mevrouw. Daar is een paal door een raam gevallen. De vrouw is vannacht uit haar woning gehaald. En ander huis staat te koop en is onbewoond. Eigenaar Ardy Brouwer baalt van de schade: "Het zou binnenkort in de verkoop gaan, maar daar moeten we nu nog maar even mee wachten."

SPANNING

Er loopt een vrouw met takken onder haar arm en een stel is gaan kijken of hun bootje is beschadigd. "We hebben al een keer schade gehad dus gingen we nu even kijken. Maar hij ligt er gelukkig goed bij." André vindt alles wat hij tot nu toe heeft gezien 'een groot wild westen'. Wat hij vannacht meemaakte zal hij niet snel vergeten: "Ik ben heel bang geweest. Drie uur s' nachts ben ik uit mijn bed gegaan en zei tegen mijn vrouw: Ik ga niet naar bed, ik doe het in mijn broek."
"Het was even schrikken gisteravond", aldus bewoner Wout Berkelaar.
"Het was even schrikken gisteravond", aldus bewoner Wout Berkelaar.

DAK IN DE TUIN

Wout Berkelaar heeft een dak in zijn tuin liggen door de storm. "Het was even schrikken gisteravond, rond kwart voor twaalf kwam er een grote klap. Net alsof er iets tegen het huis aankwakt en dan weet je even niet wat er gebeurt." Vijf minuten voor de dreun kwam de zoon van Berkelaar thuis op de fiets. "Dus die heeft geluk gehad."
Berkelaar laat zich niet gek maken door alle troep. "Er zal wel weer een verzekering zijn die het betaalt. Tenminste, daar gaan we vanuit." Het puin wordt snel geruimd en Berkelaar helpt zo nu en dan een handje mee: "Dan hopen we dat we vanavond weer wind en waterdicht zijn."
Windhoos in De Ronde Venen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.