Wat betekent de uitstroom en het uitstel van de verhuizing voor het Korps Mariniers?

© RTV Utrecht
DOORN - 93 mariniers zijn tussen begin dit jaar en 26 mei vertrokken bij het Korps in Doorn. Dat is meer dan de helft van de mannen die vorig jaar ontslag namen. Het is de zoveelste vertrekgolf onder de mariniers. En voor de vierde keer wordt de verhuizing naar Vlissingen uitgesteld. De vakbond roept daarom opnieuw op om de verhuizing te stoppen.
"Het is een zorgwekkend getal", reageert woordvoerder Mark Brouwer van het Korps Mariniers op het nieuws vandaag. Welke functie de 93 mannen hebben is wel bekend, maar wordt door het Ministerie van Defensie niet gedeeld. Maar wat duidelijk is, er loopt veel ervaring de poort uit: "We hebben het meest last van onderofficieren die vertrekken. Mensen die 15 jaar ervaring hebben en gaan. Dat heeft impact. Het is de ruggengraat van het korps en die verslapt", aldus Kapitein Brouwer. Tijdens een gesprek met Kamerleden waarschuwde de Korpscommandant al dat de veiligheid in het geding komt: "Een ervaren officier weet of hij het paadje links of het paadje rechts moet lopen".
Heeft u tips over dit verhaal? Mail dan met onze verslaggever.

VLISSINGEN

Al sinds midden 2018 wordt de mannen gevraagd met welke reden ze ontslag nemen. Welke reden ze opgeven "wordt nog onderzocht", zegt een woordvoerder van het ministerie. De staatssecretaris komt daar later op terug. Door een WOB-verzoek van RTV Utrecht bleek eerder al dat de verhuizing naar Vlissingen de hoofdreden is om te vertrekken voor mariniers. Tweederde zou ontslag nemen als de verhuizing door gaat. Door slechte arbeidsvoorwaarden en de aangetrokken economie zoeken veel mannen hun heil ook ergens anders.
Je merkt dat je mensen weer op een bepaalde mentaliteit moet aanspreken
Woordvoerder Korps Mariniers
Vooral korporaals, sergeanten, luitenanten en kapiteins vertrekken. Dat zijn vaak mannen met een gezin en kinderen. Een nieuw sociaal leven en vangnet opbouwen in Zeeland is ingewikkeld. Vorig jaar is door alle vertrekkende mannen al een eenheid uitgezet voor drie jaar. De hoop is dat er veel nieuwe mannen bijkomen, maar dat gaat het vertrek niet snel compenseren. Brouwer: "Jonge onervaren mariniers komen binnen. Maar de ervaren mariniers zouden ze moeten coachen. Het is erg belangrijk dat we beide mensen binnen houden." De inzetbaarheid staat hierdoor "continu" onder druk.
De overgebleven mannen in het Korps hebben door al het vertrek te maken met een hogere werkdruk. "Die moeten dat werk overnemen. Je merkt dat je mensen weer op een bepaalde mentaliteit moet aanspreken. 'Wil je dit er ook even bij doen?", wijst Brouwer op de 'can do'-mentaliteit van de mariniers. De situatie zal nog wel even zo blijven, aangezien de verhuizing opnieuw is uitgesteld. Het Korps verhuist niet eerder dan 2024 van Doorn naar Vlissingen.

CENTRAAL GELEGERD

De zestig verbeterpunten voor de Zeeuwse kazerne liggen sinds juni vorig jaar op het bureau van de hogere legerleiding en de politiek. Maar stappen blijven tot nog toe uit. Er spelen heel veel belangen: Zeeland wil de mariniers, de Heuvelrug wil woningen op het kazerneterrein, politiek Den Haag zit met een besluit dat al is genomen en de mariniers willen centraal gelegerd zijn. Vooral dat laatste is belangrijk, want veel mannen vertrekken maar aanvulling zal in Zeeland lastig worden, waarschuwde Korpscommandant Mac Mootry eerder al.
Niet meer uitstellen, maar stoppen
Vakbond VBM
Waar andere defensie-onderdelen als de Landmacht vele kazernes door het hele land hebben, heeft het Korps Mariniers maar drie standplaatsen: Den Helder, Doorn en Rotterdam. Als je marinier bent, kan je dus alleen op die plekken werken. Een landmachtsoldaat kan makkelijker veranderen van standplaats, omdat er simpelweg meer locaties zijn. Daarom willen mariniers hun kazerne ook centraal in het land hebben.
De aanhoudende uitstroom baart het Korps dus zorgen. De vraag is hoelang het nog duurt voor de mariniers duidelijkheid krijgen. "Ik ben wel blij dat we gehoord worden", zegt Kapitein Brouwer. De politiek wacht het inspraaktraject van de mariniers af. "Maar het duurt nu wel erg lang. Dat is voor alle partijen niet goed. Onze wensen liggen op tafel." Vakbond VBM roept vandaag opnieuw op om de verhuizing niet uit te stellen maar te stoppen. Voorzitter Jean Debie: "Onze leden willen in meerderheid niet verhuizen."
Al het nieuws over de verhuizing van de mariniers hebben we op een rijtje gezet in onze tijdlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.