Hereniging vluchtelingenfamilie tot tweemaal toe uitgesteld: "Niet in woorden te vatten"

© Pixabay
LEERDAM - Na negen jaar van elkaar gescheiden te hebben geleefd, zouden de Syrische Shukrana uit Leerdam en haar drie kinderen woensdag eindelijk weer samen zijn. Haar twee zoons en dochter hoefden alleen nog maar op het vliegtuig naar Nederland te stappen. En juist dat ging mis.
Tot afschuw van de moeder werden haar kinderen op het allerlaatste moment tegengehouden op de luchthaven. De redenen voor de weigering? De papieren van de kinderen klopten niet, hun paspoorten waren verlopen, en bewijzen van verblijf ontbraken, kreeg de moeder te horen.
Als ik met ze bel, houd ik me goed, maar zodra we hebben opgehangen, barst ik in tranen uit
Shukrana
Evelien van Dolder is als intercultureel begeleider sinds vorig jaar maart bij de familie betrokken. Ze helpt Shukrana bij het settelen in Nederland en weet hoe moeilijk het voor de moeder is. "Ze werd midden in de nacht gebeld en kreeg te horen dat haar kinderen niet mochten vliegen", vertelt Van Dolder. "Maar als de familie extra geld zou neerleggen, konden die problemen eenvoudig worden opgelost."

OPNIEUW TEGENGEHOUDEN

Na flinke betalingen van Shukrana kregen de kinderen nieuwe tickets. Woensdagochtend zouden ze alsnog landen op Schiphol. Totdat Shukrana midden in de nacht wederom werd gebeld met slecht nieuws: ze waren opnieuw tegengehouden. Dit keer omdat de tickets niet geldig zouden zijn.
Shukrana heeft het er zwaar mee. "Het is niet meer in woorden te bevatten", vertelt ze. "Ik heb mijn kinderen al negen jaar niet gezien, en elke dag ben ik daar verdrietig om. Als ik met ze bel, houd ik me goed, maar zodra we hebben opgehangen, barst ik in tranen uit."

NEGEN JAAR GESCHEIDEN

Door oorlog en problemen in de familiesfeer raakten moeder en kinderen negen jaar geleden van elkaar gescheiden. Shukrana ging met haar drie kinderen uit haar eerste huwelijk naar Jordanië. Zij waren daar echter niet veilig voor de man uit haar tweede huwelijk. Om haar kinderen te beschermen is ze met haar man teruggekeerd naar Syrië, terwijl haar kinderen in Jordanië bleven. "Dat was een hele moeilijk beslissing, maar ik zag geen andere optie", vertelt Shukrana.
Er gingen vier jaar overheen voordat moeder en kinderen weer contact konden hebben. Ondertussen was in Syrië de oorlog in alle hevigheid uitgebroken. Shukrana vluchtte naar Turkije en via een omweg kwam ze vier jaar later, in 2017, terecht in Nederland. Direct daar startte zij de familieherenigingsprocedure om haar kinderen naar Nederland te halen.
Vrijwilliger Hanso Pegano van VluchtelingenWerk helpt het gezin met die ingewikkelde en tijdrovende familieherenigingsprocedure. "Ik assisteer de familie bij de aanvraag", vertelt hij. "Het is een hele klus om alle benodigde papieren bij elkaar te brengen zodat ze uiteindelijk toestemming krijgen om naar Nederland te komen." Meer dan anderhalf jaar later was het zo ver: de kinderen mochten komen.

FRUSTRATIE

Dat de kinderen nu al twee keer niet mochten boarden, frustreert begeleidster Evelien enorm. Vooral omdat het onduidelijk is waarom ze worden tegengehouden. "Er zijn problemen, maar als er extra geld wordt betaald dan zijn die plots verholpen", zegt ze. "Dat is gewoon corrupt. En het is geen onbekend fenomeen: ze gebruiken de situatie om extra geld te verdienen", vertelt Evelien. "Kinderen die al zo veel hebben meegemaakt, lijden daar extra onder."
Pagano van VluchtelingenWerk kampt met eenzelfde gevoel. "Het is een familiedrama." Maar hij wijst er ook op dat het oponthoud het gevolg kan zijn van problemen met papieren. "Als VluchtelingenWerk regelen wij alles aan de Nederlandse zijde, tot het visum aan toe. Maar er zijn ook zaken die de vluchtelingen uiteindelijk zelf moeten regelen", vertelt Pagano.
Zo wijst de vrijwilliger erop dat er soms uitreispapieren nodig zijn. Of dat nu ook het geval is, weet hij niet. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid om dat goed te regelen bij de familie zelf. "Dat betekent ook dat wij op dit moment niet zo veel meer kunnen doen", zegt hij. "Alles in Nederland is geregeld, nu in Amman nog."
Het hele proces ligt nu even stil door het Suikerfeest. Shukrana en haar kinderen hopen snel voor de derde keer een datum te kunnen prikken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.