Weekendje cel blijft werken voor Amersfoort

AMERSFOORT - Het weekendarrangement, de aanpak van geweld in Amersfoort, wordt onverminderd voortgezet. Dat heeft de gemeente afgesproken met politie en justitie, de zogeheten lokale driehoek.
Wie in het weekend gewelddadig is in Amersfoort, kan sinds juli 2007 rekenen op een stevige aanpak. Geweldplegers worden opgepakt en blijven tot en met maandag in de politiecel. Op maandag gaan ze de deur uit met een boete en vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak geldt vooral voor 18-plussers en begint op vrijdagavond. Mensen die zeer ernstig geweld plegen, blijven nog langer zitten.
Tussen juli 2007 en maart 2008 is het weekendarrangement toegepast op 38 verdachten van geweld. Het aantal meldingen en aangiften van geweld daalde, terwijl die het jaar daarvoor stabiel was gebleven. Uit representatief onderzoek blijkt verder volgens gemeente, politie en justitie dat een grote meerderheid van de Amersfoorters de aanpak kent, ondersteunt en denkt dat de aanpak helpt.
Van de 38 verdachten zijn er inmiddels 23 voor de rechter geweest en veroordeeld tot gevangenisstraf, een taakstraf of een geldboete. Drie verdachten kregen van de officier van justitie een taakstraf of boete. Twee keer kregen verdachten direct een boete. Drie zaken zijn overgedragen aan een ander parket om samen met andere feiten te worden afgedaan. In andere gevallen moet de rechtszaak nog volgen, of is de zaak geseponeerd. In één zaak volgde vrijspraak.
In één zaak was de rechtbank kritisch op de toepassing van het weekendarrangement. Het openbaar ministerie is daarbij wel ontvankelijk verklaard, maar de verdachte kreeg een iets lagere werkstraf. Tegelijkertijd werd de verdachte ook voor een tweede zaak veroordeeld. Daarin was het weekendarrangement wel goed toegepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.