RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sociale dienst Eemland in geldproblemen na maatregelen verziekte sfeer

SOEST/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De sociale dienst van Baarn, Bunschoten en Soest heeft nog dit jaar 1,7 miljoen euro nodig om de begroting sluitend te krijgen. Het grootste gedeelte van het geld is nodig om de verziekte cultuur binnen de dienst aan te pakken.

Eerder werd al aangekondigd dat het herstellen van de sfeer binnen de organisatie geld zou kosten. Nu vraagt het bestuur van BBS ongeveer 7 ton aan Baarn, 3,5 ton aan Bunschoten en 6 ton aan Soest om de ontstane problemen op te lossen.

BBS, vernoemd naar de eerste letters van de samenwerkende gemeenten, helpt inwoners bij werkloosheid, uitkeringen, schulden en andere zaken in het zogenoemde sociaal domein. In een onderzoeksrapport van Rijnconsult valt te lezen dat de organisatie tot op het bot verdeeld is. Medewerkers zouden niet met plezier naar het werk gaan en elkaar weinig meer gunnen.

TEKORT
De giftige bedrijfscultuur is de belangrijkste reden van het tekort op de begroting. Zo heeft de sociale dienst een tweede directeur in dienst genomen, die het cultuur- en verandertraject moet gaan leiden. "Ook de inzet van medewerkers die worden onttrokken aan het productieproces vanwege het cultuurtraject vraagt om compensatie van uren", valt te lezen in de begrotingswijziging.

Daarnaast heeft BBS te maken met een relatief hoog ziekteverzuim. "Dat is deels toe te wijzen aan de spanningen als gevolg van het cultuurtraject", legt het bestuur van BBS uit. "We verwachten dat BBS in 2021 in rustiger vaarwater is beland en dat het ziekteverzuim dan op een acceptabel niveau ligt."

Ook andere zaken hebben invloed gehad op de geldproblemen bij BBS. Groeiende inwonersaantallen en een extra module voor statushouders zijn voorbeelden die in de begrotingswijzinging genoemd worden.

Of de betrokken gemeenten het geld vrijmaken voor de sociale dienst is nog onduidelijk. In Bunschoten wordt er vanavond al over gesproken. Baarn neemt begin juli een besluit en in Soest is nog geen datum ingepland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -