RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raad ziet geen groot veiligheidsprobleem in de stad

UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft vandaag laten blijken geen grote problemen te zien in de veiligheid in de stad. De problemen die er zijn kunnen met bestaand beleid aangepakt worden. Tijdens een spoeddebat in de raad werd gesproken over de reeks aan incidenten in de afgelopen weken, zoals schietpartijen, handgranaten en bedreigingen. D66 en GroenLinks, de twee grootste partijen in de raad, lieten niet blijken dat ze de situatie in de stad alarmerend vinden. Wel gaan er tijdelijk extra handhavers van de gemeente naar de wijk, om hufterig gedrag tegen te gaan.

Het debat was aangevraagd door VVD, CDA, PVV en Stadsbelang. Deze partijen maken zich wel zorgen over de veiligheid. Ook riepen ze op om een einde te maken aan hufterig gedrag in de stad. De VVD pleit voor een zero-tolerancebeleid, met name in gebieden waar de incidenten plaatsvinden.

PALERMO AAN DE VECHT

Raadslid Queeny Rajkowski vindt dat er een gedrags- en cultuurverandering moet komen. Zij vindt dat een rauw randje er bij hoort in een stad als Utrecht, maar dat de grenzen inmiddels zwaar worden overschreden. Buurtbewoners krijgen na klachten wel extra moestuintjes maar geen extra handhavers, aldus de liberaal. Ook zou de bereidheid van burgers om crimineel of hufterig gedrag te melden, afnemen omdat er toch geen gevolg wordt gegeven aan meldingen.

Stadsbelang Utrecht ging een stap verder, raadslid Cees Bos noemde Utrecht inmiddels 'Palermo aan de Vecht'. Henk van De˙n van de PVV is concreter: "Genoeg is genoeg, tot hier en niet verder. We moeten een signaal afgeven aan de samenleving." Hij ondersteunt de oproep van de VVD tot een zero-tolerancebeleid.

POLITIE HAAGSE VERANTWOORDELIJKHEID

Volgens GroenLinks is er al een integrale aanpak om criminaliteit en hufterig gedrag aan te pakken, of is zo'n aanpak in voorbereiding. Daarnaast zegt fractievoorzitter Heleen de Boer dat er snel werk gemaakt moet worden van de fysieke herinrichting van de Kanaalstraat. Volgens haar is de gemeenteraad niet verantwoordelijk voor politie en veiligheid, maar is de landelijke politiek in Den Haag daar verantwoordelijk voor.

Lars Roodenburg van D66 is het daarmee eens: "Wij gaan niet over landelijke politie en justitie." Ook D66 geeft aan dat de bestaande plannen voldoende zijn om de veiligheid van de burger te garanderen. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie probeerden de discussie over veiligheid te concentreren op de wijk Lombok en de Kanaalstraat. Feit is dat een aantal van de incidenten in dat gebied plaatsvonden. Maar het gaat voorbij aan een aantal andere incidenten elders in de stad, zoals op het bedrijventerrein Overvecht en in Zuilen.

AANPAK DISCRIMINATIE

Partij DENK legde het verband tussen de incidenten en discriminatie van minderheden in onze samenleving. Zij zien liever dat discriminatie wordt aangepakt. Ook verbaasde de partij zich er over dat drie winkels gesloten werden nadat er op hun winkel gesloten was, zoals afgelopen zaterdag een winkel in Zuilen. Met name de uitspraken van de burgemeester zaterdag voor de camera van RTV Utrecht riepen veel vragen op bij DENK. De burgmeester gaf nogmaals aan dat hij geen winkels sluit van bonafide ondernemers. Hij zei dat hij inhoudelijk niet kan ingaan op alle redenen van sluiting, maar hij suggereerde meer dan ÚÚn keer dat de betreffende ondernemers niet bonafide zijn.

De oppositie stelde voor om meer geld vrij te maken voor veiligheid. D66 wilde van de burgemeester weten of hij daarmee geholpen was. De burgemeester gaf aan dat hij op dit moment nog geen inzicht heeft of extra geld helpt: "Daarover ga ik vanavond met mijn staf overleggen." In een motie van de VVD werd burgemeester Van Zanen opgeroepen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen in Lombok. De partij wil extra handhavers in de wijk hebben, die strenger handhaven op normale normen en hufterig gedrag moeten tegen gaan. De burgemeester zei toe dat hij met die wens kan leven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -