RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Pinksterweekend start met noodweer en lange files

PROVINCIE UTRECHT - Er worden vanmiddag opnieuw flinke onweersbuien met zware windstoten verwacht. Het KNMI heeft daarom zojuist code oranje afgegeven.

Vanwege het Pinksterweekend is het daarnaast erg druk op de weg. Veel mensen gaan richting hun vakantiebestemming voor het lange weekend. Dat verkeer mengt zich met het gewone woon-werk verkeer. Vrijdag aan het begin van de middag ontstonden daardoor al de eerste files. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om vooraf hun route goed te checken en eventueel om te rijden waar nodig.

Het verkeer zal tegen het einde van de middag en aan het begin van de avond dus ook te maken krijgen met onweersbuien. Volgens het KNMI trekt dan "een felle buienlijn met onweer van zuidwest naar noordoost over ons land".


Er kunnen windstoten rond de 100 kilometer per uur voorkomen. Lokaal is er kans op hagel en er kan in korte tijd veel neerslag vallen. Op de weg wordt grote drukte verwacht.

SCHADE

De afgelopen dagen veroorzaakte noodweer al veel (water)overlast en stormschade. In Cabauw bij Lopik werd een windstoot van 127 kilometer per uur gemeten. In Vinkeveen en Wilnis was sprake van een windhoos, waardoor bomen als luciferstokjes omvielen. Ook waaide een feesttent weg.

BRANDWEER BELLEN

Veel van dat soort meldingen komen binnen bij de brandweer. Maar is het wel altijd terecht om hen te bellen? De brandweer heeft een overzicht gemaakt van wie wanneer te bellen. Moraal van het verhaal: bij acuut gevaar mag de brandweer via 112 gebeld worden. Denk aan instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of bomen die over wegen liggen. Bij andere problemen op de openbare weg kan de gemeente gebeld worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht