Utrechtse gemeenteraad ontevreden over veranderplan SAVE Veilig Thuis

PvdA-raadslid Hester Assen
PvdA-raadslid Hester Assen © Desiré Meulemans
PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil opnieuw in discussie met wethouder Victor Everhardt (D66) over Samen Veilig en Veilig Thuis. Een groot aantal partijen in de raad is niet tevreden over de veranderingen die Samen Veilig wil doorvoeren. De partijen vinden dat de veranderagenda onvoldoende recht doet aan de grote hoeveelheid klachten die er zijn.

WAARHEIDSVINDING

SAVE en Veilig Thuis bieden jeugdzorg en jeugdbescherming. De overkoepelende organisatie Samen Veilig Midden Nederland ligt al bijna twee jaar onder vuur. Families die met het bedrijf te maken krijgen klagen over een groot aantal zaken, zo zou er onvoldoende aan waarheidsvinding gedaan worden. Ook voelen veel ouders zich onheus bejegend en krijgen ze te maken met steeds wisselende medewerkers.
Naar aanleiding van de aanhoudende stroom klachten besloot de Utrechtse gemeenteraad om met een groot aantal cliënten van het bedrijf te gaan praten. De raadspartijen stelde vast dat er inderdaad veel mis is bij SAVE en Veilig Thuis.

NIETS MIS

Samen Veilig Midden Nederland hield anderhalf jaar vol dat er niet veel fout gaat bij het bedrijf. Maar na het bekend worden van een groot datalek, waardoor vertrouwelijke informatie van de cliënten op straat kwam te liggen, gaf de directie toe dat er iets moest veranderen.
Vorige maand schreef de directie: "We hebben een - achteraf te - lange tijd gedacht dat we deze kritieken de baas konden door steeds opnieuw uit te leggen hoe complex ons werk was, dat mensen logischerwijs niet altijd blij werden van ons werk en dat kritiek en feedback op onze keuzes in ingewikkelde zaken er nu eenmaal bij hoort. En dat daarmee de kous wel af was..."
En dat daarmee de kous wel af was...
Directie Samen Veilig Midden Nederland
Tien dagen na deze constatering kwam de directie van Samen Veilig met een veranderagenda. De directie zei dat de veranderagenda drie hoofddoelen heeft: "Het versterken (van) vertrouwen van cliënten, het blijvend bouwen aan het vertrouwen van burgers en partnership met ketenpartners en opdrachtgevers én het verstevigen van het lerend vermogen van de organisatie."

NIET GENOEG

PvdA-raadslid Hester Assen vindt dat te mager. Zij wil dat de gemeenteraad opnieuw over het onderwerp praat. Zij krijgt voor haar verzoek steun van een grote meerderheid van de raad. De veranderagenda van Samen Veilig is onvoldoende, vindt ze: "Het is niet compleet genoeg. Wij verwachten een bepaald beeld van SAVE over wat er niet goed gaat. Dat zit in de omloopsnelheid van medewerkers, dat zit in werkdruk, dat zit in rapportages aan de Raad voor de Kinderbescherming die niet altijd kloppen. En dat zien we allemaal niet terug in het verbeterplan," zegt het PvdA-raadslid.
"Daarnaast heeft SAVE dat verbeterplan opgesteld toen ze echt door hadden dat er stront aan de knikker was. Daar zit een mooi aantal dingen in, maar het is niet genoeg."
Het is niet compleet genoeg.
Hester Assen - Raadslid PvdA
Ook in de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld over het functioneren van Samen Veilig. Ook in veel andere Utrechtse gemeentes zijn raadsleden met zorgen over Samen Veilig Midden Nederland. Als laatste sloot Wijk bij Duurstede zich aan bij de reeks.

REACTIE SAMEN VEILIG

Samen Veilig Midden Nederland laat in een schriftelijke reactie weten: "In het overleg van 14 mei jl. is afgesproken dat over dit onderwerp verder gesproken zou worden. Het is aan de gemeenteraad om in gesprek te gaan met de wethouder over onze veranderagenda."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.