CDA over crisis: dolksteek in de rug

UTRECHT - CDA-fractievoorzitter Petra Doornenbal is onaangenaam verrast door het besluit van PvdA en VVD om uit de coalitie te stappen. Deze fracties deden dat vanwege het standpunt van het CDA over de woningbouw in polder Rijnenburg.
"Ik zag het niet aankomen. De argumenten zijn boterzacht", zei Doornenbal woensdagavond in een extra uitzending van U Vandaag. "De samenwerking verliep prima. Discussie over de invulling van het landelijk gebied is er überhaupt niet geweest. Wat hier achter zit, ik kan het u niet vertellen." Anneke Raven, ook van het CDA, ziet het als een 'dolsteek in de rug', zei ze in U Vandaag.
Doornenbal voorziet dat de breuk ook gevolgen kan hebben voor de coalitie in de stad Utrecht. De coalitie van PvdA, CDA en VVD regeert de provincie Utrecht al decennia lang. Andere partijen konden ondanks gunstige verkiezingsuitslagen nimmer een plek op het bestuurderspluche bemachtigen.
VVD en PvdA hebben woensdag laten weten gezamenlijk het voortouw te gaan nemen om een nieuwe coalitie te vormen zonder het CDA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.