Kerkdienst op kermis Maliebaan

UTRECHT - De discoverlichting van de botsauto's stond gewoon aan, maar de discodreun die normaliter bij de attractie hoort, was vervangen door de zachte klanken van een fanfare.
Ongeveer honderd mensen woonden zondagochtend in Utrecht een kerkdienst in en tussen de botsauto's bij.
De dienst wordt jaarlijks gehouden bij de start van de Piekenkermis op de Maliebaan. Zuster Berkens zit vooraan op de plek waar normaal de botsautootjes hun rondjes draaien. Geheel in wit met een kapje op het hoofd. Voor haar is het de normaalste zaak van de wereld dat er een kerkdienst op de kermis wordt gehouden. "Dit hoort gewoon bij de gemeenschap. Een kermis is voor iedereen, dat is precies ons streven in het leven."
De zusters van de augustinessen wonen al jaren de kerkdienst tussen de botsauto's bij. Voor de exploitant van de attractie, Hans Melissen, is het de vijfde keer dat zijn domein wordt overgenomen door de kerk. "Het is echt een traditie geworden en ik vind het iedere keer weer speciaal. Ik denk ook dat het hier nu drukker is dan in een normale kerk", aldus Melissen.
Niet iedereen zal kermis meteen in verband brengen met religie. Toch is er een duidelijke connectie tussen beide. In de middeleeuwen werd bij de inwijding van een kerk een 'kerkmis' gehouden. Uit de festiviteiten die hierbij georganiseerd werden ontwikkelde zich in de loop van de tijd de kermis. Ook de Piekenkermis in Utrecht heeft een religieuze oorsprong. Het evenement ontstond vijftien jaar geleden na het voltooien van de restauratie van vijf middeleeuwse kerken in de stad.
Op de botsautobaan staan stoelen. De organist zit achter het provisorisch opgestelde altaar aan een elektrisch orgel. Langs de zijkanten van de baan luisteren belangstellenden in de botsauto's naar de dienst. Een van de kerkgangers in een paars autootje verbaast zich over de aanwezigheid van jonge mensen. "Het is natuurlijk toch wel een beetje spektakel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.