Pindakaas slecht voor ongeboren kind

UTRECHT - Zwangere vrouwen die dagelijks pindaproducten eten, hebben tot vijftig procent meer kans op een kind met astma dan zwangeren die dat niet doen.
Dat blijkt uit een studie van Nederlandse onderzoekers onder leiding van epidemiologe Saskia Willers. Willers werkt bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) aan de Universiteit Utrecht. De studie wordt deze week gepubliceerd in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.
Willers vindt het nog te vroeg zwangere vrouwen noten en producten van noten als pindakaas te ontraden. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Bovendien bevatten noten en levensmiddelen als pindakaas vitamines en onverzadigde vetten die ook voor foetussen onontbeerlijk zijn.
Bij de studie waren bijna 4000 zwangere vrouwen betrokken. Zij vulden een lijst met vragen over hun dagelijks gebruik van groenten, vers fruit, vis, eieren, melk, melkproducten, noten en notenproducten in de daaraan voorafgaande maand in.
Het voedselpatroon van hun kinderen werd onderzocht, als die twee waren. Ook registreerden de onderzoekers de symptomen van astma en allergieën in de eerste acht levensjaren van hun kinderen.
De onderzoekers kregen zo de beschikking over gegevens van 2832 kinderen en hun moeder. Zij konden alleen een verband leggen tussen het eten van noten en producten van noten in de zwangerschap en
astmaverschijnselen bij de kinderen.
De onderzoekers zagen een licht positief effect als de zwangere moeder dagelijks vers fruit eet. Hun kinderen hebben dan minder last van een piepende ademhaling. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat dat komt door bijvoorbeekld het slikken van vitamines tijdens de zwangerschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.