Fraudeurs tillen gemeenten voor ruim 2 ton

UTRECHT - De sociale recherche heeft in Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Woerden en Oudewater voor ruim 230.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

NIEUWEGEIN

In Nieuwegein hield de politie vorige week een vrouw (36) en een man (38) aan. Na het faillissement van het eigen bedrijfje van de man in 2006, vroeg de vrouw een bijstandsuitkering aan bij de gemeente Nieuwegein omdat zij door haar man zou zijn verlaten.
Uit het opsporingsonderzoek bleek dat de man nooit bij haar is weggegaan en dat hij direct na het faillissement in loondienst was gaan werken. Daardoor is 36.000 euro teveel uitkering verstrekt. De uitkering van de vrouw is beëindigd en de man en de vrouw zullen de schade moeten terugbetalen aan de gemeente Nieuwegein.

HOUTEN

In Houten hield de politie een 51-jarige man aan. Hij ontving sinds 2003 een bijstandsuitkering. De man beweerde in Houten te wonen. Na opsporingsonderzoek werd duidelijk dat de man in de afgelopen jaren helemaal geen water, elektriciteit of gas verbruikte. Ook had hij in zijn woning geen koelkast, televisie, gasfornuis, kleding of eten.
De man bleek dus niet in de woning in Houten te wonen. Hij verklaarde veel in Utrecht te verblijven. De man heeft ten onrechte 67.853 euro uitkering ontvangen en zal dit moeten terug betalen aan de gemeente Houten. De uitkering van de man is stopgezet en zijn woning komt weer beschikbaar voor verhuur aan een ander, omdat de man inmiddels heeft opgezegd.

OUDEWATER

Een 61-jarige vrouw uit Oudewater werd afgelopen week verhoord omdat zij een bankrekening niet had opgegeven aan de regionale sociale dienst in Woerden. Juist op die bankrekening ontving zij gemiddeld per maand 250,00 van haar ex-partner die in het buitenland verblijft, als bijdrage in haar levensonderhoud. Ook deed zij vanaf die bankrekening allerlei luxe aankopen. De vrouw moet nu 33.150 euro terugbetalen en haar uitkering wordt verlaagd met het bedrag van haar inkomsten uit het buitenland.

IJSSELSTEIN

Dinsdag werden een 33-jarige vrouw en een 38-jarige man uit IJsselstein aangehouden. De vrouw ontving al jaren een bijstandsuitkering van de gemeente omdat zij alleen zou wonen. Uit opsporingsonderzoek van de sociale recherche kwam vast te staan dat zij sinds de zomer van 2006 weer samenwoonde met man uit IJsselstein die in de bouw werkzaam was.
Uit onderzoek kwam ook vast te staan dat deze vrouw van mei 2001 tot september 2006 heeft samengewoond met een 34-jarige man uit IJsselstein. Deze man werd eerder door de sociale recherche verhoord en bekende de feiten al. In totaal moet de vrouw zo'n 90.000 euro terugbetalen aan de gemeente IJsselstein en haar uitkering werd onmiddellijk beëindigd.

WOERDEN

Een 38- jarige man uit Woerden ontving een uitkering terwijl hij al sinds 8 januari gedetineerd is in Duitsland. Zijn partner had dit niet opgegeven aan de regionale sociale dienst Woerden van wie zij een bijstandsuitkering ontving. Hierdoor ontving de vrouw 3.025 euro teveel aan bijstandsuitkering. Ze moet dat terugbetalen. Ook werd de uitkering van de vrouw verlaagd naar de norm voor een alleenstaande.
Er zijn in totaal vijf bijstandsuitkeringen beëindigd of aangepast waardoor de betrokken gemeenten een jaarlijkse besparing op de bijstandsuitgaven hebben van ruim 70.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.