RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Buitenfestivals Amersfoort, Utrecht en Veenendaal voorbereid op slecht weer

DE BILT - Buitenfestivals Lepeltje Lepeltje in Amersfoort, TREK in Utrecht en Klassiek aan de Grift in Veenendaal denken niet in de problemen te komen door het slechte weer dat vanaf het einde van de middag wordt verwacht. Dat blijkt uit navraag van RTV Utrecht bij de organisatoren van de buitenevenementen.

Het gratis Lepeltje Lepeltje-festival vindt tot en met maandag plaats in het Burgemeester Brouwerplantsoen in Amersfoort. Bij productiebedrijf Kultlab is er vanmiddag overlegd en zijn er maatregelen getroffen: "We hebben extra overkappingen neergezet voor als het gaat regenen. En we hebben nauwlettend contact met de Weerkamer [van het KNMI]. Zo gauw zij het advies geven te ontruimen dan doen we dit in samenwerking met de beveiliging en het personeel. We zorgen dus dat iedereen veilig is."

Bij buitenfestival TREK in het centrum van Utrecht maken ze zich geen zorgen. Voor het festival is er een 'bourgondisch dorp' neergezet in het Griftpark, inclusief een theatertent. Dat moet er allemaal tot en met maandag blijven staan, mits het niet wegwaait. De organisatie heeft er vertrouwen in dat dat niet gebeurt. Een woordvoerder zegt de weersituatie goed in de gaten te houden: "Wij verwachten geen problemen."

In Veenendaal is vanavond de laatste editie van Klassiek aan de Grift, waarbij er buiten op de Markt een klassiek concert wordt gegeven. Vorig jaar trok dat zo'n 3000 bezoekers. Organisator en muzikant Andre Heuvelman ziet het positief in: "Het slechte weer schijnt rond een uur of zeven langs te komen en volgens de weerberichten is het rond acht uur weer rustig. Ons evenement begint pas om negen uur. Maar we houden de vinger aan de pols." Bij Klassiek aan de Grift staat er een selectie aan 'muzikale tapas' op het programma. Dat bestaat uit korte stukken uit de klassieke muziek met een grote finale omdat het om de laatste editie gaat.

TENTFEEST

Ook bij muziekfestival Vinkefest in Vinkeveen zien ze, ondanks het verwachte noodweer, de situatie zonnig in. Woensdagavond waaide nog het dak van een tent af tijdens een flinke rukwind. Het dak zit er inmiddels weer op, de tentbouwer heeft de tent extra gezekerd, en de organisatie heeft goed contact met de beveiliging, politie en de gemeente voor het geval er geëvacueerd moet worden. Organisator Patrick van der Meer heeft er dan ook zin in: "Wij zijn er klaar voor." Er worden meer dan 1000 mensen verwacht.

WEERKAMER

Het raadplegen van de weerkamer van de KNMI is inmiddels vaste prik bij de organisaties van buitenfestivals in Nederland. De weerkamer is een controlecentrum waar 24 uur per dag de weersituatie in het land in de gaten wordt gehouden. De meteorologen krijgen elke vijf minuten nieuwe satellietbeelden door en hebben de beschikking over radarbeelden en metingen van tientallen KNMI-stations op land en in de zee. Zo kan er gewaarschuwd worden voor extreem weer, onder meer door het afgeven van codes als geel, oranje en rood.

Naast festivals voorzien de meteorologen in De Bilt ook weerinformatie aan de lucht- en scheepvaart en aan spoorbedrijven als de NS. Ook overheidsdiensten als Rijkswaterstaat, het Verkeerscentrum Nederland en het RIVM krijgen vanuit het centrum weerinformatie.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht