Financiële tekorten bij gemeenten: "Samenwerking met Rijk moet snel beter"

Gemeentehuis van Bunnik.
Gemeentehuis van Bunnik. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/BUNNIK - Veel gemeenten in de provincie Utrecht kampen met tekorten op de begroting. De gaten worden vooral veroorzaakt door de zorg en de ondersteuning van inwoners. Als het aan wethouder Erika Spil in Bunnik ligt, wordt daarom zo snel mogelijk de samenwerking tussen gemeenten en het Rijk drastisch verbeterd.
De gemeente Bunnik is welbekend met financiële problemen. In de gemeente wordt een tekort van ruim 700.000 euro verwacht. Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de kosten op jeugdzorg, maar ook de huishoudelijke hulp hakt erin. Wethouder Erika Spil: "In het eerste kwartaal van 2018 hadden we 22 aanvragen voor huishoudelijke hulp. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn het er 49. De inwoner betaalt 17,50 euro per maand. Wij vullen het aan en dat gaat om een flink bedrag."
De gemeente maakt zich toch niet veel zorgen. De financiële situatie is volgens Spil goed en er zijn ruime reserves, maar niet elke gemeente heeft die luxe. Zo moet de gemeente Utrechtse Heuvelrug een gat van 5,6 miljoen euro oplossen en verwacht de gemeente Woudenburg in 2020 een tekort van drie ton.
Harmen Binnema, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit Utrecht met als expertise lokaal bestuur, legt uit dat het voor een gemeente lastig is om zo'n groot tekort weg te werken. "Er kan niet zomaar geld uit andere potjes worden gehaald. Er is al niet veel geld voor het onderhoud van wegen of voor cultuur, daar kunnen gemeentes niet nóg meer uithalen. Het verhogen van belastingen wordt niet graag gedaan en het is raar als een gemeente gaat verdienen op de verkoop van bijvoorbeeld paspoorten."

LAATSTE STROHALM

De laatste strohalm is volgens Binnema aankloppen bij het Rijk voor meer geld. Maar wethouder Spil ziet ook andere oplossingen. Zo moet de samenwerking tussen de landelijke overheid en de gemeentes beter worden. "De verdeling en samenwerking tussen het Rijk en de gemeentes is nu ronduit slecht. De bevoegdheden liggen op de verkeerde plek en ik vind dat ik meer zeggenschap over het geld moet krijgen."
Spil gaat door: "Het is nu iedere keer een verrassing hoeveel we krijgen. Dat moet anders. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft al aangegeven aan de samenwerking te willen werken, maar pas in het volgende kabinet. Zo lang kunnen de gemeentes niet wachten."
Ondertussen zoekt de gemeente Bunnik naar andere oplossingen, zoals de samenwerking met omliggende gemeenten. Spil: "Als het gaat om de inkoop van de zorg is het beter en goedkoper als we dat samen doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.