RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provinciegenoten in de prijzen bij Aardrijkskunde Olympiade

PROVINCIE UTRECHT - Jonge provinciegenoten sleepten maar liefst drie van de vier prijzen binnen bij de Aardrijkskunde Olympiade. Daarmee mogen ze zich de beste aardrijkskundeleerlingen van het land noemen.

Jacobus Petersen van het Christelijk Gymnasium in Utrecht won de wedstrijd. Ook Vito Tillart van het Veenlanden College in Mijdrecht en Nora Schreuder van het Minkema College in Woerden vielen in de prijzen nadat ze onderdelen wisten te winnen.

De Olympiade vond de afgelopen dagen in Zeeland plaats. De leerlingen moesten onder meer het veld in om onderzoek te doen naar overstromingen en dijkdoorbraken. Daarbij bogen ze zich over de vraag wat de beste schuilplaatsen zijn bij hoog water. Naast het veldwerk maakten de leerlingen ook theoretische toetsen.

HONG KONG
Het Utrechtse drietal heeft daarmee een ticket verdiend voor de International Geography Olympiad die eind juli in Hong Kong wordt gehouden. Dat had vooral Jacobus Petersen nooit verwacht. De Utrechtse scholier voelde zich ziek tijdens de voorronde, maar plaatste zich tot zijn eigen verbazing voor de finale. Dat hij die vervolgens ook nog won, kwam extra onverwacht.

"Het was erg leuk om mee te doen," zegt Petersen. "Wat we bij de Olympiade moesten doen, ging veel verder dan op school." De scholier begint volgend jaar met een study aan het University College van de Universiteit van Amsterdam. "Daar wil ik zeker ook vakken op het gebied van aardrijkskunde gaan volgen."

EINDEXAMEN
Ook bij Vito Tillart hoort aardrijkskunde tot zijn favoriete vakken. Net als Petersen zit hij in zijn eindexamenjaar en was hij al vrij toen de wedstrijd begon. De leerling van het Veenlanden College kijkt vooral uit naar de wedstrijd in Hong Kong. "Super vet dat wij daarheen mogen natuurlijk," zegt hij.

Nora Schreuder kan eveneens niet wachten tot ze naar Hong Kong mag. "Naast dat het mij een geweldige bestemming lijkt, zien we daar ook heel veel teams van andere nationaliteiten. Het lijkt mij heel gaaf om met hen te praten."

De komende weken zullen de leerlingen trainingen volgen ter voorbereiding op de internationale wedstrijd. Eind juni worden ze nog feestelijk ontvangen op het ministerie van Onderwijs, waar ze in het zonnetje worden gezet vanwege hun prestaties.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -