"Huiseigenaren en weggebruikers gaan mogelijk meebetalen aan ov-projecten"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Mensen en bedrijven die profiteren van verbetering aan het openbaar vervoer in de grote steden gaan daar mogelijk direct aan meebetalen. Het Rijk overweegt een belasting te heffen om de opbrengst in die ov-projecten te investeren omdat het zelf geld tekort komt, schrijft het Financieele Dagblad.
De overheid mikt op projectontwikkelaars, huizen- en vastgoedbezitters, automobilisten en reizigers. Volgens het FD zouden bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen 5.000 euro per huis duurder kunnen worden. Ook zouden weggebruikers mee kunnen betalen door hogere motorrijtuigenbelasting, een bijdrage uit de kilometerheffing voor vrachtwagens of een 'congestieheffing' voor auto's en vrachtwagens.
Huiseigenaren zouden meer ozb of een 'bereikbaarheidsheffing' van 75 euro per jaar kunnen betalen omdat de huizenwaarde door ov-projecten zou stijgen. Voor reizigers kan de prijs van een kaartje omhoog als de kwaliteit van het vervoer verbetert.

RANDSTAD

De krant baseert zich op documenten die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de afgelopen maanden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Regio's als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komen miljarden tekort, omdat steeds meer mensen en bedrijven naar de Randstad trekken en het ov daar op aangepast moet worden, aldus het FD. Tegelijk krijgen de steden minder geld van het ministerie en wat ze krijgen gaat op aan beheer, onderhoud en vervanging van het bestaande ov.
"De logica achter het idee is dat de partijen die direct profiteren van overheidsinvesteringen in openbaar vervoer en infrastructuur - denk aan hogere grond- en huizenprijzen en een betere leefbaarheid - nu geen directe financiële bijdrage leveren aan diezelfde projecten", schrijft de krant.

STUDIEGROEP

Het ministerie heeft volgens het FD nog geen knopen doorgehakt. Het zou om een serie opties gaan die een studiegroep onder leiding van de hoogste ambtenaar van Infrastructuur en Waterstaat heeft opgesomd.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat de groep opdracht heeft gekregen om na te gaan wat de kansen zijn om 'baathebbers van ov-investeringen' mee te laten betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.