RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Oudewater praat vanavond over drank en drugs: "Het gaat er soms wat vrolijk aan toe"

1/2
OUDEWATER - "Het is niet dat als je hier binnenkomt, je struikelt over mensen die dronken op de grond liggen", maar toch is er in Oudewater wel degelijk een probleem met het gebruik van drank en drugs. Dat zegt wethouder Walther Kok. De gemeente organiseert daarom een inloopavond over het gebruik van drank en drugs.

Wethouder Kok heeft met eigen ogen gezien hoe de mensen in zijn gemeente omgaan met genotsmiddelen. "Ik woon al 20 jaar in Oudewater en het is een beetje de cultuur hier dat het er soms wat vrolijk aan toe gaat", aldus de wethouder. "Er wordt hier hard gewerkt, en ook hard ontspannen. Het is traditie om vrij veel te drinken bij festiviteiten en sportwedstrijden."

ZWARE DRINKER

Dat mensen in Oudewater van een drankje houden, blijkt ook uit de cijfers. 14 procent van de mensen in de gemeente van tussen de 19 en 65 jaar oud valt in de categorie 'zware drinker'. Voor heel Utrecht ligt dat percentage op rond de 10 procent. Een zware drinker drinkt minstens één keer per week meer dan zes glazen alcohol. De wethouder is niet blij met die cijfers: "Vrij zorgelijk."

De gemeente vond het daarom tijd om eens met de burgers in gesprek te gaan. Daarom is er vanavond een inloopavond. Kok hoopt dat er daar afspraken gemaakt kunnen worden om het problematische feestgedrag een beetje in te dammen: "Dat kan zijn dat we het er in gezinnen over hebben en duidelijk weten waar we naar moeten verwijzen als er sprake is van verslaving, en dat mensen weten dat je daar anoniem terecht kan. Maar ook dat we afspraken maken over hoe we optreden als er excessen zijn."

Ouders én kinderen vinden het volgens de wethouder soms moeilijk om het over dit onderwerp te hebben: "Mensen kunnen wel met hun kinderen over alcohol spreken, maar mensen vinden het ongemakkelijk om over drugsgebruik te praten, zowel de kinderen als de ouders. Wij kunnen mensen vertellen hoe je dat kan doen en kunnen mensen doorverwijzen naar websites."

De avond over drank en drugs in Oudewater is vanavond in het oude Stadhuis en begint om 20.00 uur.

Wethouder Oudewater over drank en drugs: "Het is een beetje de cultuur"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht