Inval in Utrecht, politie jaagt op internationale handelaren in designer drugs

Politie jaagt op designer drugs in Nederland.
Politie jaagt op designer drugs in Nederland. © Landelijke Eenheid, YouTube
UTRECHT - Een inval in Utrecht vorige week maakte deel uit van een groot politie-onderzoek naar de internationale handel in designer drugs. Dat maakt de Landelijke Eenheid van de politie vandaag bekend. De politie arresteerde vorige week vier mannen en deed op twaalf locaties invallen. De groep zou meer dan 15.000 pakketten met drugs hebben verstuurd naar onder meer Duitsland.
Designer drugs lijken qua werking op al bestaande drugs als bijvoorbeeld xtc of speed, maar zijn chemisch net ietsje anders. Omdat de middelen chemisch niet identiek zijn aan drugs die volgens de Nederlandse opiumwet verboden zijn, is de handel en produktie ervan een grijs gebied. In andere landen ligt dit anders.
Het oprollen van de drugshandel werd vandaag in Keulen bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van de Duitse en Nederlandse autoriteiten. Duitsland heeft ook gevraagd om de uitlevering van vier Nederlanders die zijn opgepakt. Vorige week dinsdag werden een 65-jarige Amsterdammer en een 66-jarige man uit Huizen gearresteerd. In Kroatië werden twee Amsterdammers van 26 en 31 in de boeien geslagen. Drie mannen zitten nog vast. Een vierde is vrij maar kan nog worden uitgeleverd.
Bij de grote politie-actie vorige week deden 125 agenten invallen op 12 locaties in het land, waaronder Utrecht. Op één locatie werd 40.000 euro aangetroffen. In een loods in Almere lagen pillen en poeders. Op beelden van de politie zijn plastic bakken te zien met daarin dibutylone, een soort amfetamine, en 5F-ADB, een chemische stof in de famillie van de cannabinoïden.
Een politie-woordvoerder vertelt over de opbrengst van de invallen: "Er is een som geld aangetroffen, er zijn verpakkingsmaterialen aangetroffen en spullen die nodig waren om de drugs te bewerken en te verzenden. En daarbij zijn uiteindelijk ook wat apparaten gevonden die daarvoor nodig waren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.