Ophef om verharden wandelpaadje Wilnis: "Wij willen hier tot rust komen"

Wethouder Schuurs en initiatiefnemers petitie fietspad Wilnis
Wethouder Schuurs en initiatiefnemers petitie fietspad Wilnis © RTV Utrecht
WILNIS - De Oude Spoordijk in Wilnis is voor natuurliefhebbers een heerlijk uitje: een fraai grindpad met uitzicht op weilanden en wuivend riet, waar wandelaars nog af en toe lekker door de modder moeten stampen. De gemeente wil dat er meer mensen van het weggetje kunnen genieten en heeft plannen voor een fietspad. Maar omwonenden verzetten zich: "Wij willen hier tot rust komen en genieten van hoe het was."
De oude spoorlijn loopt tot aan Abcoude. De gemeente De Ronde Venen wil het stukje pad bij Wilnis verharden zodat er naast gewandeld ook gefietst kan worden. Omwonenden begonnen een petitie om dit tegen te houden en inmiddels hebben meer dan 800 mensen die ondertekend.
Volgens de tegenstanders wil de gemeente het grindpad asfalteren: "Wij willen dat niet. Wij willen hier tot rust komen en genieten van hoe het was." Maar volgens wethouder Alberta Schuurs is er helemaal geen sprake van dat de Oude Spoordijk wordt geasfalteerd: "Het wordt geen asfalt. Wij willen halfverhard, zodat er gelegenheid is om te fietsen maar er geen groepen wielrenners en brommers komen."

RUST

Toch blijven de natuurliefhebbers zich verzetten tegen de plannen van de gemeente. Zij zijn bang dat met de aanleg van een fietspad en verlichting de rust verdwijnt: "Er kan dan nog wel gewandeld worden maar je raakt een stuk van de rust en de stilte kwijt." Maar volgens de wethouder moet het fietspad er komen: "Er is hier een extra wijk gekomen, De Maricken, en daarom is er een goede fietsverbinding nodig naar Mijdrecht."

'NIET NODIG'

De vrouwen achter de petitie vinden het fietspad overbodig: "Een nieuw fietspad is niet nodig. En exclusieve wandelpaden zijn er in De Ronde Venen niet, behalve dit pad." Zij willen dat de gemeente de oude spoorverbinding met rust laat: "Laat dit stukje ongerepte natuur, ongerepte natuur zijn."
Ophef om verharden wandelpaadje Wilnis: "Wij willen hier tot rust komen"

PLANNEN

Vanavond presenteert de gemeente de plannen voor het fietspad op de Oude Spoordijk. Dan overhandigt de actiegroep achter de petitie deze ook officieel aan de wethouder.
Omwonenden willen geen fietspad op Oude Spoordijk Wilnis
Wethouder Wilnis: fietspad Oude Spoordijk is nodig

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.