Opnieuw datalek in Utrechtse jeugdzorg: privé-gegevens op straat bij SKJ

© Flickr, davide
BILTHOVEN - Bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) in Bilthoven is een datalek aan het licht gekomen. Een testwebsite werd abusievelijk online gezet, en op die testwebsite stonden dossiers die niet geanonimiseerd waren. De SKJ geeft de fout toe en zegt maatregelen te hebben genomen om de schade te beperken.
De SKJ gaat over het Kwaliteitsregister Jeugd, professionals in de jeugdzorg moeten zich hier registreren. Cliënten van zorginstellingen met klachten over Jeugdzorginstellingen en professionals in de jeugdzorg kunnen bij de SKJ een klachtenprocedure starten. Daarna volgt een beslissing op zo'n klacht.
Eén van de klagers zag tot zijn grote schrik afgelopen weekend de beslissing van zijn klacht op de website van de SKJ staan. In die beslissing stond zijn naam en woonplaats, maar ook de naam en leeftijd van zijn kinderen. Daarnaast stond de professional over wie hij klaagde ook met naam en toenaam vermeld. De man wendde zich tot de SKJ, die tot op dat moment niet op de hoogte was van het datalek.

BALEN

Jolande de Best, woordvoerder namens de SKJ, laat weten dat nog niet bekend is hoe groot het datalek is en welke dossiers online gekomen zijn. Volgens haar werd gewerkt aan een nieuwe website, die een soort bibliotheek moet worden. De website zit nog in de testfase en had niet online mogen staan. Daarnaast is nog een fout gemaakt, de beslissing was met alle namen aangeleverd aan de testwebsite. Ook dat had niet mogen gebeuren. De beslissing had geanonimiseerd moeten worden.
De Best: "We balen hier heel erg van. We kunnen nog niet zeggen hoe groot het lek is, dat wordt nog onderzocht. Het zou kunnen gaan om de ene melder, maar het zou ook veel groter kunnen zijn. We hebben de website direct off-line gehaald, en zijn nu aan het onderzoeken wat er gebeurd is."
De SKJ heeft direct een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de stichting zijn de data slechts twee of drie dagen openbaar geweest, tijdens het pinksterweekend.

SAMEN VEILIG

Eerder was er al een groot datalek bij Samen Veilig Midden Nederland. Het wrange is dat de persoon die nu het slachtoffer is van een datalek bij de SKJ, juist klaagde over het functioneren van een medewerker van Samen Veilig Midden Nederland.
De SKJ geeft aan volledige openheid van zaken te willen geven, zodra bekend is wat er precies is gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.